сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТридневен глад рестартира имунната система

Тридневен глад рестартира имунната система

Имунната система може да бъде регенерирана с тридневен глад, защото така тялото започва да произвежда нови бели кръвни телца, съобщи в. „Дейли телеграф“, позовавайки се на американски учени. Ефектът се забелязва дори при възрастни хора и раково болни на химиотерапия.

Учените от университета на Южна Калифорния твърдят, че откритието им ще е особено полезно за тях.
Гладът, макар и да се критикува като нездравословен от много диетолози, „отключва механизъм за регенерация“, който кара стволовите клетки да създават нови бели кръвни телца. Това по същество регенерира цялата имунна система, като тялото се освобождава от частите й, които са се увредили или са станали неефикасни, твърди проф. Валтер Лонго. Продължителният глад кара тялото да използва складираната глюкоза и мазнини, но и разгражда значителна част от белите кръвни телца.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Човек може сам да регулира имунната си система 
Повтарящи се отити и пневмонии? Може да е имунодефицит
Онкологичните заболявания и алергиите са свързани 

Така при всеки цикъл глад започват промени, които предизвикват регенериране на имунните клетки. Изследването показва, че гладуването намалява и ензима PKA, който е свързан с остаряването, както и хормон, увеличаващ опасността от рак. Някои експерти обаче са скептично настроени към резултатите и ги наричат неправдоподобни.

Източник: Daily Telegraph

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -