вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТестваха успешно ваксина за хепатит С при хора

Тестваха успешно ваксина за хепатит С при хора

Ваксина срещу хепатит С бе тествана успешно при хора и скоро може да се появи на пазара, съобщава немският сайт „Нетдоктор“. В момента човек може да се имунизира срещу хепатит А и В, но не и срещу третия вид на инфекциозната болест, който е много коварен. В 70% от случаите вирусът от типа С води до хронично заболяване, което често преминава в цироза или рак на черния дроб. Учените отдавна работят за създаването на ваксина и срещу него, но досега не можеха да се похвалят с пробив.

За получаването на новия препарат, който дал много добри резултати при здрави хора, работили два екипа учени – в Рим и в Оксфорд. Те използвали геннопроменени аденовируси от маймуни, които предизвикват хрема. С тяхна помощ учените успели да надхитрят човешката имунна система и да я накарат да се мобилизира срещу вируса, който предизвиква хепатит С. Резултатите са публикувани в списанието Science Translational Medicine.

Причината за ваксината да се използват маймунски, а не човешки аденовируси е, че човешките не са подходящи за преносители на части от генома на хепатитния вирус. Нашата имунна система ги познава добре и по най-бързия начин ги обезврежда и изхвърля навън заедно с „товара“ им. За да си изгради защита организмът обаче, част от имунните клетки трябва да влязат в контакт с гените на причинителя на болестта, за да ги разчетат и създадат антитела срещу тях.

Хепатит С уврежда черния дроб при 70% от пациентите

Хепатит С се пренася най-често по кръвен път, като в 70% от случаите се хронифицира и уврежда черния дроб, казва и доц. Крум Кацаров от ВМА. По света са инфектирани около 160 млн. души по данни на Би Би Си. В около 20% от случаите при болните се стига до цироза. Не е малък и рискът от рак на черния дроб. По данни на Световната здравна организация годишно вирусът е причина за смъртта на около 350 000 души.

Профилактиката и лечението на хепатит С е важна социална тема, защото хроничната му форма засяга предимно млади хора между 20 и 35 г., пояснява проф. Людмила Матева. От 2002 г. у нас в 11 центъра успешно се прилага програма за съвременно лечение на хепатита, казва тя. У нас се прилагат най-модерните терапии с интерферони, регистрирани в Европа, а медикаментите се реимбурсират 100% от здравната каса. Критерий за излекуване при хепатит С е 6 месеца след приключване на лечението вирусът да не се установява в кръвта, допълни проф. Матева.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -