сряда, 8 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниСветило в лицево-челюстната хирургия вече е в екипа на "Пирогов"

Светило в лицево-челюстната хирургия вече е в екипа на „Пирогов“

Известният лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев оглави екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия, коeто е част от Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“.  Специалистът идва в спешната университетска болница, за да доразвие лицево-челюстната и орална хирургия с големите, сложни по обем операции. Ставайки част от екипа на „Пирогов“ той ще подпомогне достъпа на българските пациенти до медицина от най-високо европейско ниво.

Доц. Николай Янев избра да се върне от Англия в България, за да се присъедини именно към университетската спешна болница и да оперира в Неврохирургията, заради възможностите на клиниката, които съперничат на възможностите на големите европейски болници, с които той е свикнал. Пироговската неврохирургична база, според светилото в областта на лицево-челюстната хирургия, позволява интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и постоперативно лечение.

Уникално в България: оперираха лице с принтиран 3D имплант

Доц. Янев придоби широка популярност в обществото преди 2 г. През август 2017 г., макар и част от екипа на друга болница към онзи момент, той извърши уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант. Подобни операции са съпътстваща част от оперативната му програма от години, но в Англия. Той е и сред малцината лекари, които извършват микро-съдови анастомози. Чрез тях възстановява кръвообръщението на лицето и трансплантира кожа, която да покрие дефектите след резекция на тумор.

Доц.  Николай Янев притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD). Той е специалист лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, Доцент в Медицински Университет – Плевен. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането. През 2017 г. БЛС го отличи като Лекар на годината.

Привличането на водещи специалисти с международен опит е един от приоритетите на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Ще продължаваме да развиваме добрите страни на „Пирогов“. Това е нашата основна цел, която вече сме започнали да осъществяваме. Имаме изключително добре развита ортопедия и травматология, тя е водеща. Но това не важи единствено за ортопедията, а за всички клиники в нашата болница. Смятам, че в идващите 1-2 години ще стане ясно на всички, че болницата ще направи всичко възможно да промени тренда. В „Пирогов“ да работят изключително добри специалисти – както ментори, така и много млади колеги, които горят в работата и имат желание да се учат и да се развиват. Обновяваме клиниките, обновяваме хората и болницата“ – каза наскоро той в интервю за Credoweb.bg.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -