вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСладкото табу при вирусна инфекция

Сладкото табу при вирусна инфекция

Намаляването на нивата на глюкозата в кръвта позволява на организма да се справи с вирусните респираторни заболявания, или поне това засега действа при тестове с клетъчни култури. Откритието позволява да се гледа по съвършено нов начин на борбата с грипа, пише Health India. По тази логика следва, че когато човек е пипнал някакъв вирус, ще оздравее по-бързо, ако ограничи храните, които вдигат кръвната захар – бяло брашно, сладкиши, газирани напитки и други.

Ако методът бъде внедрен, ще отпадне необходимостта от създаване на сезонни ваксини.
Логиката е, че на всички вируси е нужна глюкоза, съобщават учени от университета в Северна Каролина. В хода на лабораторен експеримент те провели тест с грип от типа А. Доказали, че инфекцията може да се контролира, като се влияе върху метаболизма на глюкозата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да държим вирусите далеч през зимата
Късно ли е сега да ваксинирам детето срещу грип?
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб
Сокът от ряпа се оказа мощно оръжие срещу грипа

Когато вирусът инфектира клетката, той е затворен в нещо като флакон. Вирусните протеини HA и М2 използват киселата среда вътре във флакона, за да смесят липидната мембрана на вируса с аналогични на „флакона“ елементи. Едва тогава вирусния геном се освобождава във вътреклетъчната течност ( цитозол ).

Този процес се регулира от нивото на киселинност. От него зависи дали инфекцията ще успее да се развие. При увеличаване на нивото на глюкозата в клетката, силата на инфекцията също нараства. Съответно важи и обратното – потискането на нивото на кръвната захар намалява и показателите на възпроизвеждането на вируса. Следващият положителен за организма ефект е възстановяването на нивата на аденозин трифосфат, който е основен източник на енергия за клетъчни реакции. Той се възстановява до предишните си стойности, дори и при дефицит на глюкоза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -