петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниЩе доказват сътресение на мозъка с нов кръвен тест

Ще доказват сътресение на мозъка с нов кръвен тест

Нов кръвен тест може да открие биомаркер, който надеждно доказва сътресение на мозъка. Сега това става чрез предположение на основата на симптомите – което предполага несигурност, или след образно изследване чрез скенер – скъпа процедура, която освен това е свързана с излагане на радиация.

Сътресението на мозъка е резултат от травма на главата и може да причини продължителни проблеми. Най-често това са главоболие, световъртеж, загуба на равновесие, гадене, зрителни смущения, обърканост.

Ако пострадалите не се диагностицират и лекуват правилно, може да се стигне и до загуба на паметта и депресия. Сега учени от „Орландо хелт“, най-голямата здравна мрежа на Флорида, САЩ, съобщават, че са идентифицирали кръвен биомаркер, който мозъкът освобождава цяла седмица след контузията.

Това е глиалният фибриларен кисел белтък (ОРАР). Откритието може да разшири много „прозореца“ за диагностициране – особено при забавено начало на симптомите, което често се среща, пише Science Daily.

Тестът открива дори и леките травматични мозъчни лезии с точност до 97%. „Симптомите на увреждане на мозъка могат да бъдат едва изявени и често са с отложен старт от няколко дни. Елементарното изследване осигурява важен инструмент за просто и точно диагностициране на пациентите с мозъчна контузия, особено децата, и да гарантира правилното лечение“. Това обяснява водещият автор на проучването д-р Линда Папа, лекар с опит в спешната медицина и мозъчните травми.

Екипът й е потвърдил изводите си чрез анализиране на състоянието на близо 600 пациенти в продължение на три години. Учените са обнадеждени, че новият евтин и достъпен метод ще намали процента на подценените случаи, които водят до отлагане на лечението и краткосрочния риск за коварен ход на увреждането.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации

1 коментар

  1. Когнитивные расстройства включают в себя ослабление памяти, высокую утомляемость при умственной деятельности, трудности в восприятии и запоминании новой информации.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -