сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВъзли на гласните връзки - кога се оперират?

Възли на гласните връзки – кога се оперират?

Гласните връзки се намират в средната част на ларингиалната кухина и при трептене от издишвания въздух и нервните импулси се получава глас. Гласните връзки са образувани от гласовите мускули и мембранозна част. Те са две, разположени една срещу друга, и формират триъгълно пространство, наречено гласна цепка. При вдишване тласната цепка се разширява и въздухът постъпва в белите дробове. При създаване на глас двете гласни връзки трептят и същевременно се приближават една към друга. Най-тесен участък е предната им трета. Тази зона е предимно мембранозна и се нарича вибраторна.

При част от хората при тези вибрации се получават симетрични надебелявания на гласните струни и гласът одрезгавява. В началото тези образувания са като просени зърна и след гласова почивка пациентът не чувства дискомфорт. Ако той продължи да натоварва гласа си (учители, адвокати, артисти, певци), възелчета се уголемяват, втвърдяват и гласът става трайно дрезгав. Тогава се използва оперативно отстраняване чрез микроларингохирургия. Тези образувания не са тумори, наподобяват мазоли и се наричат „певчески възли“.

При някои хора става дума за лоша гласова постановка и те не са подходящи за гласови натоварвания, защото много бързо образуват певчески възли. Това е поправимо, ако проведат предварително лечение от фониатър и фонопед. Особено е препоръчително за млади хора, които възнамеряват да станат певци, артисти и т.н.

Полипи на гласни връзки – как се образуват

При някои пациенти по време на заболявания с тежка кашлица може част от лигавицата на тласната връзка в даден участък да се отлепи. Ако тук се събере лимфа, се образува киста. Ако се струпат клетки, се оформя полип на гласната връзка. И двете образувания са кръгли, обикновено едностранни (само на едната гласна връзка) и изискват оперативно отстраняване. При обикновен преглед се определят като възел и след хистологична диагноза се установява киста ли е, или полип.

При трети случаи на тласната гънка може да се образува доброкачествен тумор (фибром, ангиофибром) и гласът да одрезгавее. Също е необходима операция и хистологична диагноза. Дотук всички споменати образувания са доброкачествени с работно наименование „възел“, докато не се направи хистологична диагноза.

Други новообразувания (папиломи, карциноми) нямат визия на възел, а приличат на инфилтрат, цветно зеле и ограничават подвижността на тласната връзка. Те изискват незабавна биопсия и последващо лечение в зависимост от хистологичния резултат.

Проф. Георги Едрев,  специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -