вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРискът от тромби скача, ако сте пред телевизор и компютър над 4...

Рискът от тромби скача, ако сте пред телевизор и компютър над 4 часа

Гледане на телевизия в продължение на 4 часа на ден или повече повишава значително риска за образуване на тромби. До този извод стигнаха учени в ново проучване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, списание на Европейското кардиологично дружество.

Рискът от образуване на кръвни съсиреци скача с 35%

Правете почивки, когато гледате телевизия, за да избегнете образуването на тромби, съветват учените. Гледането на телевизия в продължение на четири часа на ден или повече повишава с 35% риска от образуване на кръвни съсиреци, сравнено с по-малко от 2,5 часа, прекарани пред малкия екран.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/masovo-barkat-otoka-na-kraka-pri-limfedem-s-tromboflebit

„Резултатите от нашето проучване също така предполагат, че физическата активност не елиминира повишения риск от тромби, свързани с продължително гледане на телевизия“, каза водещият автор д-р Сетор Кунутсор от Университета в Бристол, Великобритания. „Ако ще гледате дълго телевизия, трябва да си правите почивки. Можете да ставате прави и да се разтягате на всеки 30 минути, или пък да използвате стационарно колело. Също така избягвайте да комбинирате телевизия с нездравословни храни.“

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/profilaktika/profilaktika-na-obrazuvaneto-na-trombi-v-domashni-usloviya

Тромбите възникват в краката при обездвижване

Новото проучване изследва връзката между гледането на телевизия и венозния тромбоемболизъм. В него са включени белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове) и дълбока венозна тромбоза, която възниква на основата на кръвен съсирек в дълбока вена. Той се образува обикновено в краката, но може да стигне по кръвен път до белия дроб и да причини белодробна емболия.

Проучването е проведено по метода на мета-анализа, който комбинира данни от множество проведени предварително изследвания в различни научни звена. „Този подход осигурява по-голяма извадка и прави резултатите по-прецизни и надеждни от констатациите в отделно проучване“, обясни д-р Кунутсор. Анализът включва три проучвания с общо 131 421 участници на възраст 40 и повече години, които не са имали до момента венозна тромбемболия.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/profilaktika/brokoli-spanak-i-dzhoging-pazyat-ot-trombi

Времето, прекарано в гледане на телевизия, беше оценено чрез въпросник и участниците бяха категоризирани като продължителни зрители (гледащи телевизия най-малко четири часа на ден) и никога/рядко гледащи (гледащи телевизия по-малко от 2,5 часа на ден). Средната продължителност на проследяването в трите проучвания варира от 5,1 до 19,8 години. През този период 964 участници развиват венозна тромбоемболия.

Учените анализират относителния риск от появата й при любителите на продължителни сесии пред телевизора спрямо хора, които рядко гледат телевизия. Те открили, че продължително гледащите екрана са 1,35 пъти по-склонни да развият венозна тромбоемболия в сравнение с тези, които гледат рядко или никога. Тази връзка е независима от възраст, пол, индекс на телесна маса и физическа активност.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/profilaktika/kak-barzo-da-razpoznaem-trombozata

Заплашени сте от тромби и ако седите с часове на бюро

Констатациите показват, че независимо от физическата активност, вашия индекс на телесна маса, възрастта и пола, прекарването на много часове пред телевизора е рисково по отношение на образуването на тромби. По въпроса за възможните причини на наблюдаваната връзка д-р Кунутсор казва: „Продължителното гледане на телевизия включва обездвижване, което е рисков фактор за венозна тромбемболия. Ето защо хората са насърчавани да се раздвижват след операция или по време на полет на дълги разстояния.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/razshireni-veni-hronichna-venozna-nedostatuchnost

Когато седите на тясно място за часове, кръвта се събира в крайниците, вместо да циркулира и това може да причини кръвни съсиреци. Още нещо: Хората, които често преяждат, склонни са да ядат нездравословни храни, обикновено страдат от затлъстяване и високо кръвно налягане. Те от своя страна допълнително повишават вероятността от тромби.

В заключение д-р Кунутсор пояснява, че изводите, свързани с рисковете от обездвижване пред телевизора, може да се пренесат и върху работата на бюро. Ако голяма част от времето ви през деня минава в седнало положение, например работите пред компютър или с документи, не забравяйте да ставате и да се движите поне за 5 минути на всеки час.

Редактор Ина Димитрова

Източник: Европейско кардиологично дружество

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -