вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПсихичните травми водят до повишен риск от тромби

Психичните травми водят до повишен риск от тромби

Има нови доказателства, че душевните проблеми могат да доведат до здравословни. Проучване показа, че жените с психотравма или симптоми на пост-травматично стресово разстройство са изложени на повишен риск от венозен тромбемболизъм, констатират учени от Харвардския университет, става ясно от прессъобщение на престижното учебно заведение. Венозният тромбемболизъм е заболяване, при което се образуват кръвни съсиреци (тромби).

От предишни изследвания е известно, че противозачатъчните хапчета или хормонално-заместителната терапия са повишен риск. Освен това венозният тромбемболизъм е свързан с депресия. В новото проучване са анализирани данните на 49 296 жени.

Приблизително 35 000 от участниците в началото на изследването заявили, че са преживели травматично събитие. Около 9000 жени имат поне един от симптомите на пост-травматично стресово разстройство. При 960 по време на изследването се появили тромби. Интересна се оказала тази връзка: при хората с най-голям брой симптоми на пост-травматично стресово разстройство рискът от тромби бил най-голям. Експертите взели под внимание и други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -