събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОбясниха защо се уврежда паметта при паркинсон

Обясниха защо се уврежда паметта при паркинсон

При много хора, болни от паркинсон, паметта отслабва. Болестта пречи на пациентите да говорят и да правят няколко неща едновременно. Сега в Университета на Флорида установиха още, че някои имат също проблеми с паметта и ученето. Изследвани са 40 души в ранен стадий на болестта на Паркинсон и 40 здрави възрастни хора, пише специализираният сайт WebMD.

При половината от доброволците с паркинсон се открило засягане на паметта. Най-засегнати били функциите на запомняне, съхраняване и възпроизвеждане на устната информация. Околните забелязвали нарушенията на паметта при всеки четвърти човек с паркинсон. При сканиране на мозъците били установени специфични промени в сивото и бялото вещество.

Известно е, че болестта на Паркинсон се причинява от намаляване на нивата на допамин в мозъка. Някои експерти са на мнение, че нарушенията на паметта също са причинени от липсата на този невротрансмитер. Новото проучване обаче установи промени в сивото и бялото вещество, които не са свързани с дефицита на допамин. Тези промени се откриват само при пациенти с нарушения на паметта.

Според авторите на изследването за добрата памет е особено важна добрата връзка в вещество на мозъка между темпоралния лоб и ретрошийния кортекс (част от мозъка в задната част). Пациентите, при които връзката между тези области на мозъка се е съхранила, могат по-добре от другите пациенти да помнят и възпроизвеждат информация. Надеждите са, че откритието ще помогне да разработят нови методи за преодоляване на когнитивия дефицит при хора с болестта на Паркинсон.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -