четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКардиолози в Александровска преглеждат безплатно

Кардиолози в Александровска преглеждат безплатно

В периода 14-30.09, от 8.30 до 13.30 ч., в приемно-консултативния кабинет на кардиологичната клиника продължават безплатните прегледи за хора със сърдечни оплаквания. Освен оценка на сърдечния статус, на гражданите ще бъде измерван „индекс глезен/ръка“, с който се проследява еволюцията на уврежданията на съдовете на долните крайници.

Изследването става с портативен ултразвуков апарат (доплер на периферни съдове), отнема 10 мин. и е напълно безболезнено и безвредно. Направления по НЗОК не се изискват.

Измерването „индекс глезен/ръка“ служи за оценка проходимостта на артериите на крайниците и за определяне риска от атеротромбоза. Разликата в артериалното налягане на ръцете и краката е сигнал за наличието на периферна артериална болест (ПАБ), която се причинява от атеросклероза. Стойностите на горния и долния крайник трябва да са близки, а резултатът равен на единица. При пациенти с артериални съдови заболявания на долните крайници се получава спад на налягането в съдовете на краката. Това е белег за стесняване или запушване на съдовете на крайниците, което се изразява с болки и тежест в краката при ходене.

Тютюнопушенето, повишеният холестерол и възпалението допринасят за прогресирането на ПАБ, а захарният диабет е единственият значим предиктор за прогресирането й. Стриктният контрол на диабета може да забави увреждането на малките периферни съдове на долните крайници. Тютюнопушенето е най-значимият рисков фактор по отношение защитата на големите периферни съдове. Доплеровото изследване на периферните съдове е препоръчително за пациенти над 65 г., особено ако имат бъбречни заболявания или са пушачи, хипертоници и диабетици.

Приемно-консултативният кабинет на Клиника па кардиология в УМБАЛ „Александровска“ се намира на партера на Втори хирургичен блок (вход на ул. „Пенчо Славейков“, срещу баня „Мадара“). Всеки вторник и сряда кардиологичните прегледи ще бъдат безплатни и занапред.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -