четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНова ваксина срещу рака на дебелото черво показва успехи

Нова ваксина срещу рака на дебелото черво показва успехи

За първи път ваксина срещу рак на дебелото черво беше тествана върху пациенти. Това стана във Франкфурт на Майн. В перспектива инжекцията може да замести нелеката химиотерапия, която се налага при вече установен тумор, смятат експертите. Засега целта на тази имунотерапия срещу рак е да укрепи силите на организма срещу наследствената форма на рак и по този начин да предпази човека. Идеята е като при всяка ваксина на собствените отбранителни клетки да се покаже молекулярен „отпечатък“ на неприятеля, в случая туморната клетка, за да може имунитетът бързо да го разпознава. Точно тук обаче е трудното, тъй като раковите клетки са способни да се „преобразяват“.

Немските учени обаче успели въпреки това да идентифицират молекулярни клетъчни структури, които могат да се използват за ваксина срещу определени форми на рак на дебелото черво. Идеята за такъв препарат е от 90-те години. Учени в САЩ идентифицирали точните генетични промени, които предизвикват рака на дебелото черво. Синдромът HNPCC/Lynch засяга около 5% от всички такива пациенти. Става дума за масивно натрупване на грешки в част от ДНК, която се състои от повтарящи се секвенции. Причината е отказ на част от клетъчната система за „поправка“.

Успехът е на молекулярния биолог Магнус фон Кнебел Дьобериц от Университетската клиника в Хайделберг и Матиас Клор от Германския център за проучване на рака. Първите изпитания върху пациенти се извършват под надзора на онколожката Елке Йегер в болницата „Нордвест“ във Франкфурт. Въпреки ранния стадий на клинични изпитания имало данни, че ваксината действително води до желания ефект върху имунната система на пациентите с рак.

Представете си, че системата за „поправки“ на клетките непрекъснато минава покрай ДНК и проверява за грешки. В този процес непрекъснато се сравняват старите и новите констелации, обясняват двамата учени. Пациентите с наследствен рак на дебелото черво имат малшанса да са наследили гени, при които липсват гените за тази система за „поправка“, и то в наследения по майка и по баща ген.

Така повече не се създава „копие за сигурност“, което може да се ползва от клетките. Грешките при възпроизвеждането на гените се трупат при всяко клетъчно делене. Така с времето се стига до лавинообразен процес с експлодиране на клетъчната мутация, казва Магнус фон Кнебел Дьобериц.

Имунната система е тази, която противодейства на този процес. Нейните отбранителни клетки, които постоянно патрулират в организма, разпознават като „чужди“ в много случаи и протеините, които се отделят от сгрешените гени. Те маркират мутациите и ги унищожават като предстепен на туморите. Този механизъм е активен и при пациентите с наследствен рак – синдрома HNPCC/Lynch-Syndrom, и обяснява защо половината хора, които имат фамилна обремененост за този тумор, никога не се разболяват от него. Именно успехът на тяхната имунна система насърчава лекарите да търсят начин да създадат ваксина.

От нея ще могат да се възползват около 15% от всички пациенти, които не страдат от наследствен рак на дебелото черво. При тях натрупването на наследствени мутации води до съответните генетични грешки. Сега новият препарат „Микорикс“ (Micoryx) се тества на 22-ма пациенти във Франкфурт. В този ранен стадий се проверява преди всичко добрата поносимост и сигурността на ваксината. До момента резултатите сочат, че тя се понася добре и води до силна специфична имунна реакция. Ако положителните резултати бъдат потвърдени, като следваща стъпка ще бъде направено голямо клинично проучване с много пациенти. Едва тогава ще се направи точна оценка дали препаратът удължава живота на пациентите.

Източник: Die Welt

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -