петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНова ваксина срещу грип с лепенка вместо инжекция

Нова ваксина срещу грип с лепенка вместо инжекция

Японски медици търсят ваксина срещу грип, която да не причинява болка при поставянето й. Наскоро министерството на здравеопазването в Страната на изгряващото слънце представи уникална разработка – биопродукт под формата на кръгъл пластир с диаметър един сантиметър.

На повърхността му „са монтирани“ около 250 малки игли от хиалуронова киселина и концентрирани съставки на ваксина срещу инфлуенцата, като дължината на микроиглите не надвишава 0.8 mm, предава РИА „Новости“.

За разлика от спринцовките лепенката не причинява болка и ваксинирането е по-лесно, особено когато става дума за деца. Той е тестван върху 20 доброволци. Резултатите показват, че ефектът е напълно еквивалентен на този от познатите конвенционални инжекционни ваксини.

Като странични реакции при 50% от доброволците в областта на контактната повърхност върху кожата се наблюдава зачервяване и умерен оток. Никакви сериозни проблеми не се констатират.

Според прогнозите на изследователите пластирите ще навлязат в клиничната практика, но чак през следващите 5-10 години. Дотогава е необходимо да се проведат нови изпитвания върху по-голяма група от хора. 

Свързани теми: Изтеглят прахчетата фервекс заради бактерия

Грипът при бременните повишава риска от биполярно разстройство у децата

39-годишен с малария в тежко състояние, мислел, че е грип

В САЩ произвеждат ваксини с поточна линия от хлебарки

Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -