петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов пробив в лечението на множествена склероза

Нов пробив в лечението на множествена склероза

Екип на Университета в Рочестър (САЩ) успя напълно да потисне симптомите на множествена склероза чрез инжектиране в мозъка на глиални клетки (важен спомагателен елемент на нервната тъкан). Успехът им може да се окаже истински пробив в лечението на коварното заболяване, което сега може само да се контролира частично с помощта на лекарства. Авторът на проучването проф. Стивън Голдман смята, че подобни подходи може да се търсят и при други невродегенеративни заболявания. 

Пристъпите при множествена склероза зависят от имунната система

Въвеждането в мозъка на тези „заготовки“ позволило напълно да се възстанови структурата на миелиновата обвивка на нервните влакна. Именно разрушаването й е причина за симптомите на болните от множествена склероза. Миелинът не само защитава влакната, но и участва в предаването на сигнали. Идеята на учените е да се направи заготовка на глиални клетки, които имат потенциала да се превърнат в олигодендроцити – клетки, които произвеждат миелин.

Видове диети при множествена склероза

Те проверили хипотезата си върху гризачи, които имали мутирал MBP ген (отговорен за синтеза на миелин в олигодендроцитите). Очаквало се тези животни да загинат рано със симптоми, наподобяващи множествена склероза. Инжектирането на „заготовки“ на глиални клетки позволило да се удължи живота им, като нова миелинова обвивка се образувала за няколко седмици.

Проведени били и тестове със здрави мишки, при които олигодендроцитите били унищожени с помощта на токсин. Клетъчните инжекции спасили тази група животни и не позволили те да развитият множествена склероза. И при двете групи животни се наблюдавало подобрение в състоянието – крайниците им били по-добре контролирани.

Източник: Прессъобщение на Университета в Рочестър

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -