петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНатиск върху тумор в гърдата водел до разсейки

Натиск върху тумор в гърдата водел до разсейки

Натиск отвън прави туморните клетки в гърдата подвижни и може да стане причина за появата на разсейки, твърдят американски учени, цитирани от немското сп. „Фокус“. Превръщали се в мобилни клетъчни форми, способни да се движат в тялото.

В експеримент учените подложили на натиск различен тип туморни клетки от гърдата. Това не довело до повишеното им размножаване. Подвижността на три от най-агресивните форми на този рак обаче се повиши, казва Джанет Це от Масачузетския технологичен институт.

По периферията на тумора се образували повече клетки „водачи“. Те имали по-голяма подвижност и проправяли пътека за изтичане на ракови клетки навън. „Водачите“ насочвали останалите в каква посока да се движат, обясняват учените. Така след кратко време болната тъкан се разпрострирала в здрави досега места.

Според учените откритият от тях механизъм ще помогне да се изработи метод за противодействие, който ще попречи на раковите клетки да се преобразуват в мобилни форми. Открива се възможност и за създаването на нови медикаменти, които ще блокират биохимичната им реакция при натиск.

Всяка ракова клетка, подложена на механичен натиск, може да стане водач, заключава д-р Джанет Це. Тя и колегите й отгледали 4 култури от различни клетки на рак от гърдата и една със здрави клетки върху тънка мембрана. После ги подложили на лек равномерен натиск, равен на 0,0008 бара, в продължение на 16 часа. По време на опита и след него учените наблюдавали биохимичната активност на клетките.

При контролен опит с клетъчни култури без натиск само клетките по периферията се превърнали във „водачи“. При тези под натиск всички клетки станали „водачи“, а по ръба на културата се образували пътечки за изтичане навън.

Здравата тъкан не показала чувствителност към натиск отвън. Учените подозират, че раковите клетки са устроени така, че да реагират на промени в околната среда. Здравите имали по-стегната структура, която им придавала устойчивост.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -