Ваксина срещу рак на гърдата топи до 80% от тумора

PRINT

Ваксина срещу рак на гърдата създадоха учени от САЩ. Препаратът успял да свие до 80% дори агресивни тумори. Тестовете са описани в Proceedings of the National Academy of Sciences. Авторите на разработката са от медицинския колеж към клиниката „Майо“ в Скотсдейл, Аризона. Учените смятат, че откритието им би могло да се прилага в бъдеще срещу 90% от всички тумори на гърдата, но и срещу други видове рак. Първите опити на ваксината с мишки били изключително успешни.

Веществото предизвиква имунна реакция в организма срещу захарна молекула MUC1, която се намира само по повърхността на туморите. Така то дава надежда, че ще е ефективно дори при видове рак на гърдата, които не се повлияват от стандартните терапии с хормони. За първи път се разработва вещество, което тренира имунната система да разпознава раковите клетки само по специфична тяхна молекула и да ги унищожава, коментира Сандра Джендлер, ръководител на проекта. Молекулата MUC1 се среща при 70% от смъртоносните видове рак, сред които на гърдата, яйчниците, панкреаса и някои форми на левкемия.

Ваксина с новото вещество има огромен потенциал, смята Джендлер. Тя би моглада се прилага при пациенти с повишен риск за тумори, но също и при болни с цел да се предотврати рецидив на рака. При по-агресивни злокачествени заболявания като някои форми на рака на гърдата или на панкреаса тя може да се слага паралелно с химиотерапията. След първите успешни опити с мишки учените ще тестват препарата и върху човешки клетки, но първо в лабораторни условия. Ако всички мине добре, първите клинични проучвания с хора ще стартират през 2013 г.

Ваксината е изцяло синтетично производство. Не се нуждае от предварително изолирани човешки клетки, които да се манипулират. Това означава, че производството й ще бъде бързо и евтино. Препаратът има три компонента. Единият е помощно вещество, който стимулира имунния отговор на организма. Вторият подкрепя Т-клетките, които имат важна роля за специфична отбранителна реакция. Тя активира клетките, които унищожават други, които са мутирали, и води до производството на повече антитела. Третият, най-важен компонент е малка захарна молекула, която предоставя на имунните клетки „матрицата“, по която да търси раковите клетки.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ваксина срещу рак на гърдата топи до 80% от тумора беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *