вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВаксина срещу рак на гърдата топи до 80% от тумора

Ваксина срещу рак на гърдата топи до 80% от тумора

Ваксина срещу рак на гърдата създадоха учени от САЩ. Препаратът успял да свие до 80% дори агресивни тумори. Тестовете са описани в Proceedings of the National Academy of Sciences. Авторите на разработката са от медицинския колеж към клиниката „Майо“ в Скотсдейл, Аризона. Учените смятат, че откритието им би могло да се прилага в бъдеще срещу 90% от всички тумори на гърдата, но и срещу други видове рак. Първите опити на ваксината с мишки били изключително успешни.

Веществото предизвиква имунна реакция в организма срещу захарна молекула MUC1, която се намира само по повърхността на туморите. Така то дава надежда, че ще е ефективно дори при видове рак на гърдата, които не се повлияват от стандартните терапии с хормони. За първи път се разработва вещество, което тренира имунната система да разпознава раковите клетки само по специфична тяхна молекула и да ги унищожава, коментира Сандра Джендлер, ръководител на проекта. Молекулата MUC1 се среща при 70% от смъртоносните видове рак, сред които на гърдата, яйчниците, панкреаса и някои форми на левкемия.

Ваксина с новото вещество има огромен потенциал, смята Джендлер. Тя би моглада се прилага при пациенти с повишен риск за тумори, но също и при болни с цел да се предотврати рецидив на рака. При по-агресивни злокачествени заболявания като някои форми на рака на гърдата или на панкреаса тя може да се слага паралелно с химиотерапията. След първите успешни опити с мишки учените ще тестват препарата и върху човешки клетки, но първо в лабораторни условия. Ако всички мине добре, първите клинични проучвания с хора ще стартират през 2013 г.

Ваксината е изцяло синтетично производство. Не се нуждае от предварително изолирани човешки клетки, които да се манипулират. Това означава, че производството й ще бъде бързо и евтино. Препаратът има три компонента. Единият е помощно вещество, който стимулира имунния отговор на организма. Вторият подкрепя Т-клетките, които имат важна роля за специфична отбранителна реакция. Тя активира клетките, които унищожават други, които са мутирали, и води до производството на повече антитела. Третият, най-важен компонент е малка захарна молекула, която предоставя на имунните клетки „матрицата“, по която да търси раковите клетки.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -