четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАпарат от нов тип спестява чернодробна биопсия

Апарат от нов тип спестява чернодробна биопсия

България ще получи за безвъзмездно ползване, макар и само за няколко месеца, апарат за неинвазивна диагностика на черния дроб от Франция, съобщи Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания.

Методът е на принципа на ехографията, но е сравнително нов. Той не е аналог на чернодробната биопсия, но може да я замести при някои болни и да им спести болезнената манипулация, изтъкна Хасърджиев. Използва се вече в много държави, но България все още не разполага с такъв. За пациентите изследването ще бъде безплатно. От него ще се възползват хора с хронични хепатити, при които има риск от увреждане на черния дроб, но и при други заболявания, които влияят на този жизнено важен орган.

Апаратът, който струва 80 000 евро, ще бъде изпратен у нас от производителя още в началото на 2012 г. Той ще мине през няколко клиники, предстои да бъде уточнено кои ще са болниците. От Франция у нас ще дойдат специалисти, които да обучат нашите лекари да работят с апарата. Така те ще могат да преценят на място ползата и дали имаме необходимост постоянно от него.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -