четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗадължават ни да връщаме старите лекарства в аптеката, откъдето са купени

Задължават ни да връщаме старите лекарства в аптеката, откъдето са купени

Нова наредба на здравното министерство задължава физическите лица да връщат лекарствата с изтекъл срок на годност само в аптеката, откъдето са ги купили. Трябва да покажат и касовата бележка. Проектът за промените в документа, който регламентира реда за унищожаване или преработване на медикаментите, е публикуван на сайта на МЗ за обсъждане.
При предаването на старите продукти в аптеката се съставя приемно-предавателен протокол в два екземпляра, който се съхранява до 3 г., повелява още документът. Експертите от МЗ предлагат това, за да не насърчават трупането на медикаменти в домовете. Сложните изисквания ще объркат повечето хора. Така всяко домакинство ще трябва да съхранява непрекъснато купчина касови бележки, тъй като никой не знае предварително кои медикаменти ще останат неупотребени докрай.

Ако наредбата се приеме в този вид, изхвърлянето на старите хапчета в контейнера ще бъде нарушение, което се наказва със солени глоби. Лекарствените продукти се смятат за опасен боклук по смисъла на Закона за управление на отпадъците. Наредбата забранява още смесването на медикаменти с други вещества или отпадъци, освен ако това не се налага от технологията за преработка или унищожаване.

По стария ред само аптеките и болниците трябва да връщат закупените от тях лекарства с изтекъл срок на годност обратно на търговците на едро, вносителите и производителите. Оттам опасните отпадъци се препращат към организации, които имат разрешение за унищожаването им. По новата наредба аптеките и болниците обаче също ще са длъжни да върнат старите лекарства точно на този дистрибутор, който им ги е доставил. Това ще затрудни и тяхната работа. Основната цел на промените в наредбата първоначално беше да се регламентират главно задълженията на физическите лица. Документът може да бъде променен до приемането му.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -