Жена с гинекологичен тумор роди здраво бебе

PRINT
хирургия

Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе в Университетската АГ болница „Майчин дом“, съобщиха оттам. Бременната постъпила в лечебното заведение, когато оставало повече от месец до термина на раждане. Имала генитално кървене. Поставена е диагнозата за тежкото онкологично заболяване. Майката и бебето обаче имали късмет: състоянието на болната било такова, че не налагало спешно предизвикване на раждането.

За да вземат решение как да действат, специалистите в „Майчин дом“ направили оглед, а след това назначили биопсия под колпоскопски контрол и магнитен резонанс. Така се изяснило, че бременната има рак на шийката на матката. След раждането била извършена и операция на майката за отстраняване на тумора.

Бебето с тегло 3800 г и височина 52 см се ражда под вещото ръководство на  проф. д-р Стоимен Иванов и д-р Веселин Дяволов. То е напълно здраво и незасегнато по никакъв начин от болестта на майка си. Веднага след това екипът на доц. Божидар Славчев извършва разширена хистеректомия с лимфна дисекция. „Младата майка понесе много добре и двете оперативни интервенции и сега може да се радва на здраво доносено дете“, коментира проф. д-р Стоимен Иванов.

Ракът на маточната шийка по време на бременност е сравнително рядък, каза от своя страна изпълнителният директор на болницата проф. д-р Виктор Златков. Той се среща с честотата между 1:250 до 1: 5000 бременности. През последните няколко години само в клиниката „Майчин риск“ са открити 5 такива случая, което говори, че при проследяването на бременностите в доболничната помощ има пропуски, които не трябва да се допускат, изтъкват от болницата.

57 бебета са проплакали по време на празничните дни в „Майчин дом“. 29 са момчета, а 28 – момичета.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Жена с гинекологичен тумор роди здраво бебе беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *