Засечка на апарата причинила смъртта на жена след операция от апендицит

PRINT
Пирогов

Технически проблем с лапароскопския апарат е причина за смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян – Николова по време на операция от апендицит, съобщиха вчера от „Пирогов“ след приключилата вътрешна проверка в болницата. Това обясни доц. Христо Цеков, началник на Трета хирургия. Жената почина на 29 февруари, но за смъртта й съобщиха нейни близки 3 дни по-късно.

Лекарите посъветвали Галина да се оперира по лапароскопския метод, понеже жената родила със секцио преди 1 г. Още при проникването в коремната кухина обаче системата блокирала. Острието на инструмента вместо да направи сред от 5 мм и да се прибере, продължило напред още няколко сантиметра. Така се стигнало до разкъсване на голяма артерия в коремната кухина и сериозен кръвоизлив. Операцията е извършена от д-р Виктор Попов, главен асистент на Трета хирургия. Колегите му казаха, че той е опитен и през последната година е извършил 86 безкръвни операции с апарата. В момента д-р Попов е в отпуск, изпаднал в шок след инцидента.

След като артерията била срязана, лекарите спешно отварят корема, махат апендицита и се опитват да овладеят положението. Кръвоизливът причинява и тромби в бедрените артерии. ПРави се втора операция. Организмът на Галина обаче не издържал. Кръвното й рязко пада, а в областта на шевовете се повишава до такава степен,  че ги скъсва. Така се стига до хеморагичен шок, а органите на жената отказват. Смъртта настъпва два дни след първата операция.

Общественият интерес към случая бе провокиран и от факта, че починалата се оказа снаха на заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Жалбата е подадена от нейния съпруг – Атанас Николов, служител в администрацията на МВР.  Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая срещу неизвестен извършител. Преписката е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или небрежно изпълнение на действие, представляващо източник на повишена опасност. Поводът е сигнал до прокуратурата от съпруга на починалата. Цялата медицинска документация по случая вече е изискана и е при разследващите.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Засечка на апарата причинила смъртта на жена след операция от апендицит беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *