четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗасечка на апарата причинила смъртта на жена след операция от апендицит

Засечка на апарата причинила смъртта на жена след операция от апендицит

Технически проблем с лапароскопския апарат е причина за смъртта на 32-годишната Галина Мигохосян – Николова по време на операция от апендицит, съобщиха вчера от „Пирогов“ след приключилата вътрешна проверка в болницата. Това обясни доц. Христо Цеков, началник на Трета хирургия. Жената почина на 29 февруари, но за смъртта й съобщиха нейни близки 3 дни по-късно.

Лекарите посъветвали Галина да се оперира по лапароскопския метод, понеже жената родила със секцио преди 1 г. Още при проникването в коремната кухина обаче системата блокирала. Острието на инструмента вместо да направи сред от 5 мм и да се прибере, продължило напред още няколко сантиметра. Така се стигнало до разкъсване на голяма артерия в коремната кухина и сериозен кръвоизлив. Операцията е извършена от д-р Виктор Попов, главен асистент на Трета хирургия. Колегите му казаха, че той е опитен и през последната година е извършил 86 безкръвни операции с апарата. В момента д-р Попов е в отпуск, изпаднал в шок след инцидента.

След като артерията била срязана, лекарите спешно отварят корема, махат апендицита и се опитват да овладеят положението. Кръвоизливът причинява и тромби в бедрените артерии. ПРави се втора операция. Организмът на Галина обаче не издържал. Кръвното й рязко пада, а в областта на шевовете се повишава до такава степен,  че ги скъсва. Така се стига до хеморагичен шок, а органите на жената отказват. Смъртта настъпва два дни след първата операция.

Общественият интерес към случая бе провокиран и от факта, че починалата се оказа снаха на заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Жалбата е подадена от нейния съпруг – Атанас Николов, служител в администрацията на МВР.  Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая срещу неизвестен извършител. Преписката е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или небрежно изпълнение на действие, представляващо източник на повишена опасност. Поводът е сигнал до прокуратурата от съпруга на починалата. Цялата медицинска документация по случая вече е изискана и е при разследващите.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -