четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗахарта е по-вредна при кръвно, отколкото солта

Захарта е по-вредна при кръвно, отколкото солта

Захарта се оказа по-вредна за хората с високо кръвно налягане, отколкото солта. Това съобщава сайтът Zee News , като цитира учени. Досега експертите наблягат най-вече на препоръките за хипертоници да се ограничи солта.

Не е ясно обаче какъв точно ефект ще се постигне за кръвното, ако се следва такава диета.  Налягането не може да падне осезаемо, ако се намали солта. Най-добре е дневно да се консумират 3 до 6 грама. Под 3 г на ден може дори да бъде опасно, съобщава Zee News.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Чаша сок от цвекло сваля кръвното 
Пуснаха нови препоръки за употребата на сол
Какво да ядем срещу високо кръвно? 

високо кръвноВ повечето полуфабрикати освен сол има и много добавени захари. Захарта дава много по-силен ефект върху кръвното налягане.

Учените смятат, че в диетата на хора с повишено кръвно налягане трябва по-скоро да се ограничава захарта. Много опасен за здравето е царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза.

Този подсладител обикновено се използва в хранително-вкусовата промишленост. Добавя се в газираните напитки.

Ако една четвърт от калориите (25%), които приемате дневно са от захари, ще страдате три пъти по-често от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, в чието меню по-малко от 10% от калориите са захар. При хората, които всеки ден изяждат над 74 г фруктоза, има 30% по-голяма вероятност кръвното им да надвиши граничните препоръчителни стойности 140 на 90 съответно горна и долна граница, и 77% по-вероятно – да мине 160 на 100. Освен това храните с високо съдържание на фруктоза повишават мазнините в кръвта и инсулина на гладно, като така удвоява риска от развитие на метаболитен синдром.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -