сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМЗ маха тавана от 180 000 лв. за лечение в чужбина

МЗ маха тавана от 180 000 лв. за лечение в чужбина

В проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №12 от 22.12.2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина, публикувана на 10 декември т. г. на електронната страница на Министерство на здравеопазването, се предвижда премахване на досега съществуващия лимит от 180 хил. лв. за финансиране лечението на български граждани над 18-годишна възраст в чужбина, когато това лечение не може да се осъществи в страната.
Министерство на здравеопазването анализира всички постъпили заявления по реда на Наредбата и установи, че от 2012 г. до настоящия момент от всички 179 финансирани лечения на пациенти в чужбина при 10 заявления за финансиране, предимно на органна трансплантация, предоставените оферти значително надвишават този лимит. Останалите средства се набавят от пациентите най-често чрез събиране на дарения, благотворителни концерти и др. Последното удължава времето за започване на необходимото лечение до няколко месеца, затруднява достъпа на българските граждани до своевременно лечение и поставя пациентите в неблагоприятни условия да търсят финансови средства.

След направените обсъждания Министерство на здравеопазването взе решение в интерес на българските пациенти да отпадне лимитът при финансиране лечението на български граждани в чужбина по реда на Наредбата. Чрез премахване на ограничението се гарантира, че българските граждани, които не могат да проведат лечение в страната, ще получат необходимото лечение в чужбина, което е израз на провежданата от Министерство на здравеопазването политика на гарантиране на достъп, своевременност и качество на медицински дейности.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -