В Бургас спасиха и бебето, и живота на майка с отравяне на кръвта

PRINT
спасена родилка и бебе в Бургас

При  рядко и тежко усложнение в УМБАЛ Бургас спасиха живота на млада жена и бебето й. Заслугата за добрия изход е на екип от специалисти – терапевти, анестезиолози, гинеколози и неонатолози. Щастливият край в тази история е още по-силен за семейството, защото досега жената има три неуспешни бременности.

30-годишната Весела Кръстева постъпва в болницата в края на миналата седмица. Приета е с хематологична диагноза във вътрешно отделение. Бременна е в седми месец. В тежко общо състояние, с висока температура, почти пред сепсис, с много влошени кръвни показатели. Изследванията са като на човек с левкемия или  имунна недостатъчност. Проблемът е много сериозен и недостатъчно изяснен.

За случая е информиран републикански консултант по „Акушерство и гинекология“. Уговорено е транспортиране в София  при осигурени от ръководството на УМБАЛ Бургас екип и реанимобил предвид сериозността на ситуацията – разказа д-р Радослав Горанов, началник на гинекологично отделение, където е преведена жената. Мултидисциплинарен екип започва лечение, за което се използват и скъпоструващи медикаменти.

Ден по късно и състоянието на плода започва да се влошава и изходът е родоразрешение чрез Цезарово сечение (секцио).  Лекарите са изправени пред тежка ситуация – да избират кого да спасят – родилката или бебето, като за майката има огромен риск при операция заради драматично влошените кръвни показатели. Реална е опасността  тя да развие ДИК синдром, с последваща фатална кръвозагуба. Но ако не се оперира, бебето ще загине, което би означавало и четвърто загубено дете при неясна прогноза за жената. През целия ден се провежда интензивна терапия при ежечасен контрол на кръвните показатели.

Свикана е спешна лекарска комисия, в която участват хематологът д-р Димо Рибов, ендокринологът д-р Йорданка Корудерлиева, д-р Даниела Люцканова- анестезиолог, д-р Милена Минева – анестезиолог, д-р Радослав Горанов- гинеколог и д-р Тодор Бояджиев – началник на Кръвния център.

Д-р Горанов поема отговорността Весела да бъде оперирана  по спешност, а не транспортирана до София предвид високия риск за майката и плода. „Д-р Горанов пое една голяма отговорност, но бяхме убедени, че ще се справим“, коментира д-р Йорданка Корудерлиева, координатор по терапевтична дейност в УМБАЛ Бургас.

Секциото е направено в същата вечер от д-р Горанов и д-р Златин Трепечов. Операцията е успешна. Ражда се Станимира, която тежи 1,800 кг. В момента е в кувьоз и на терапия със сърфактант (вещество, развиващи белите дробове). Благодарение на грижите в Неонатология на УМБАЛ Бургас прогнозите за нея са добри.

Майката Весела още не е видяла дъщеричката си на живо. Вълнуващата среща предстои. В момента жената е добре и всеки път, когато види д-р Горанов и д-р Люцканова, в очите й нахлуват сълзи. „Нямам думи да Ви благодаря. И аз, и семейството ми ще бъдем вечно признателни“, казва младата майка. Споделя, че нейна приятелка й препоръчала преди време д-р Горанов. „Все отлагах да отида – казвах си – има време. А съдбата е решила да се срещнем по-рано“, добавя тя.

[Общо: 4    Средно: 4.5/5]
В Бургас спасиха и бебето, и живота на майка с отравяне на кръвта беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *