Учени: живеем по-дълго, но боледуваме повече

PRINT

Хората се научиха да се справят с много убийствени инфекции и днес живеят по-дълго от всякога, но и боледуват повече от преди. Здравословните проблеми в наши дни причиняват години на страдание и болка, физическа и психическа. Тази „опустошителна ирония“ е основният извод на 5 г. изследване, което представлява най-всеобхватната оценка на здравеопазването в световен мащаб в историята на медицината, пише Ройтерс.

В него участват учени от 50 държави. Финансирано е от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, като основните изводи са публикувани в седем статии в медицинското списание Lancet.

Проучването за глобалната тежест на заболяванията, проведено от Института за здравна метрика и оценка (IHME) във Вашингтонския университет, установи, че страните са изправени пред вълна от финансови и социални разходи поради увеличаващия се брой на хората, които живеят с болести и наранявания.

Недохранването е загубило донякъде от значението си като причина за смърт и заболяване, затова пък последиците от прекомерното хранене заемат значимо място в класацията. Пушенето и употребата на алкохол са на второ и трето място сред рисковете за здравето след високото кръвно налягане.

През 2010 г. над три милиона смъртни случаи в света се дължат на затлъстяването, това са три пъти повече починали в сравнение с тези, които са си отишли поради недохранване. Дори в развиващите се страни хората приемат вече прекалено много и нездравословна храна, коментира Маджид Езати от „Импириъл колидж Лондон“, един от водещите учени в изследването. Най-значимите здравни проблеми сега ни разболяват, макар че не ни убиват. Те причиняват болка, пречат на мобилността, увреждат зрението, слуха и ясната мисъл.

Хроничните заболявания са причина за най-голямата група смъртни случаи, които общо в света са били 52,8 милиона през 2010 г. Около 12,9 милиона души са починали от инсулт и сърдечни заболявания. Основната причина за тях е свързана с начина на живот – приемане на прекалено много и мазна храна, пиене, пушене и твърде малко упражнения. 8 млн. души са починали от рак. За сравнение – от ХИВ / СПИН са загинали 1,5 милиона души през 2010 г., а друга инфекциозна болест – туберкулозата, е убила 1,2 милиона.

Детската смъртност е намаляла, но има и един потресаващ факт – броят на смъртните случаи сред възрастните (15 – 49) се е увеличил с 44% между 1970 г. и 2010 г. Това се обяснява донякъде с ръста на насилието – убийства и пътнотранспортни произшествия, както и на епидемията от СПИН, казват изследователите.

Свързани теми: Сивите коси били залог за здраве

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Алкохолик се става и с бира или вино

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Учени: живеем по-дълго, но боледуваме повече беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *