Помага ли смъркане на морска вода при синузит?

PRINT
синузит възпаление на синуси

Полезно ли е смъркането на морска вода при синузит? Не, не е полезно. Не е полезно и смъркането на сок от морска краставичка, счукан лук или чесън, на човешка урина (имах и такъв случай), солена вода, поставяне на гумен катетър в носа и правене на йогистки движения и заклинания и т.н. Носната кухина е един сложен лабиринт, разделен на две почти симетрични половини от носната преграда.

Отделянето на слуз от носната лигавица е с цел изчистване

Във всяка от тях се отварят околоносните кухини (синусите). Когато ние смъркаме или капем от споменатите по-горе продукти, раздразваме носната лигавица с чужди тела, без те да достигнат до синусите. Носната лигавица има множество слузни жлези. Те се активират, произвеждат слуз, която се стреми да изхвърли „нашественика“. И тук идва заключението на пациента „изчисти ми се синузитът“. Не може обаче да се изчисти нещо, до което морската вода не е достигнала.

Ако сравним носа с едно голямо антре, което от всяка страна е свързано с 2-3 мазета, лъскането на антрето не довежда до изчистване на мазетата. Повечето хора не знаят, че синузитът не е болест на носа, а възпаление на околоносните кухини със задръжка на гной в тях. Заслуга на носа при това заболяване е, че най-често инфекцията преминава през него и се загнездва в синусите. Връзката им с носа става със сравнително тесни отворчета, през които гнойта не може да излезе и да се дренира синусът. Стените му се разпъват и настъпва много силно главоболие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кога хроничният ринит става на синузит? 
Може ли лазер да подобри проходимостта на синусите? 
От какво може да е болка в областта под очите? 

Какво става, ако този пациент смърка морска вода?

Носната лигавица произвежда слуз, която още повече затруднява дренажа на синуса и излекуването на синузита. Морската вода е хипертоничен разтвор, солта в нея изтегля водата от лигавицата на носа, но също така вкарва в носа бактерии, гъбички и разни замърсители, които още повече влошават наличния синузит.

Обикновено при пациенти със задебелена лигавица от предишни възпаления, които на рентгенови снимки дават образ, подобен на синузит, и носното дишане е сравнително затруднено, и лекарят, и пациентът се затрудняват и поставят диагнозата синузит, а смъркането на морска вода е чудодейно лекарство.

Всъщност е налице синузит менте, лечение менте и намесата на добър специалист е наложително. Защото в тези случаи диагнозата е хроничен хипертрофичен ринит и смъркането на морска вода може да даде облекчение. Касае се за заболяване на носа, а не за синузит.

По-често се срещат полипоза и хипертрофична хрема

Развитието на синузит е вече друго заболяване. При него не трябва да се пристъпва с опитване на нелепи и смешни средства, защото се касае за гнойник в лицевия череп и неправилният подход може да доведе до ослепяване на болния, а в някои случаи и до менингит.

Използването на антибиотични средства дълги години е направило така, че все по-рядко се срещат тежки остри синузити, а все по-често са налице хипертрофични хронични хреми, носни полипози и др. Това изисква продължително лечение, подпомогнато понякога от хирургични корекции в носа и синусите.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 42    Средно: 2.7/5]
Помага ли смъркане на морска вода при синузит? беше последно модифицирана от: юни 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *