Пет нови гени свързани с мигрената

PRINT
главоболие мигрена депресия

Анализ на резултатите от 29 предишни генетични изследвания на мигрената открил пет нови участъка от ДНК, свързани с риска от възникване на болестта, става ясно от публикация в Nature Genetics. Мъчителните пристъпи засягат около 14% от възрастното население на планетата. Лечението й е доста скъпо, освен това може да доведе до съществено намаляване на работоспособността.

Молекулярните механизми на мигрената са слабо изучени

„Варианти на последователностите, открити с помощта на този мета-анализ, могат да се превърнат в отправна точка за по-нататъшни изследвания, които ще ни помогнат по-добре да разберем патофизиологията на мигрената“, пояснява Кари Стефансън, президент на компанията deCODE genetics, един от авторите на изследването.

Стефансън и неговите колеги са анализирали резултатите на 29 генетични изследвания, в които са участвали повече от 23 хиляди болни от мигрена и над 95 000 здрави хора. Учените са открили 12 участъка на ДНК, вариациите в които са свързани с възникването на мигрената, 5 от тях досега са били неизвестни. Освен това учените са открили още 134 участъка на генома, чиято роля във възникването на мигрената се проследява по-слабо. Два от 12-те гена, по всяка вероятност, потвърждават

връзката на заболяването със сърдечносъдовите болести; 8 участват във формирането на синапси или регулират тяхната работа, един е свързан с отговора на организма на окислителния стрес, още един – с формирането на границите на тъканите. Числото на откритите гени обаче все още е прекалено малко, за да се разбере механизмът на мигрената, подчертават учените, цитирани от РИА „Новости“.

Свързани теми: Защо лекарствата понякога не действат

Банани спасяват жена от мигрената

Главоболието може да е и от промяната във времето

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пет нови гени свързани с мигрената беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *