Защо лекарствата понякога не действат

PRINT

Защо на приятелите обезболяващите помагат, а на вас не вършат никаква работа? Причината е, че хората реагират на лекарствата по различни начини, тъй като се намесват човешките гени в начина, по който тялото преобразува лекарствените препарати, пише руският сайт „Медикфорум“.

Например като първа помощ при алергични пристъпи често се използват медикаменти от групата на антихистамините. Те потискат активността на веществото хистамин, което предизвиква характерен сърбеж в носа или алергична хрема. Понякога нивото на алергените е много голямо и антихистамини не са достатъчни и лекарят предписва лекарството монтелукаст. На всеки трети засегнат от алергии обаче това няма да помогне. Учените смятат, че това се случва по генетични причини. Ако обичайните лекарства не помагат в този случай, по-добре е да се прибегне към спрейове, съдържащи стероиди.

Друг пример са лекарствата, съдържащи кодеин. Около 15% от хората не реагират на обезболяващите лекарства, които го съдържат. Тези пациенти имат генетична вариация на ензима цитохром P450 2C9 и тялото им не превръща кодеина в морфин, което е необходимо за постигане на анестетичния ефект. Тези хора би трябвало да приемат други лекарства като ибупрофен или парацетамол.

Пациентите с мигрена често получават предписани лекарства от групата на триптаните, които се смятат за най-ефективни. При тях в началото се постига успех, тъй като триптаните увеличават нивата на серотонин. Но в 30% до 40% от случаите те не помагат и се налага използването на нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен.

Ако лекарства от групата на АСЕ-инхибитори или ангиотензин рецепторни блокери не ви помагат да се справите с високото кръвно налягане, то преминете към блокери на калциевите канали, съветват експертите. Те не позволяват на калция да запушва кръвоносните съдове. Има и хора, на които антидепресантите не помагат. Според статистиката това са около половината от пациентите. При тях има смисъл да се опита работа с лични срещи при психолози и когнитивно-поведенческа терапия.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Защо лекарствата понякога не действат беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *