Опасно ли е да се потиска кихането?

PRINT

Потискането на кихането може да бъде опасно. На медицината са известни сериозни усложнения, макар че те се случват рядко. При кихане 40 000 частици излитат с около 150 км в час от носа. Рефлексът може да бъде провокиран от прашинки, които дразнят края на тригеминовия нерв в носната лигавица. Този нерв изпраща сигнал в центъра на носа в мозъка.

При кихане със затворени ноздри и леко отворена уста налягането в устната кухина за кратко се увеличава силно. Това поясняват специалисти от Изследователската и обучителна болница „Ататюрк“ в Измир. Стойностите са сравними с налягането, което настъпва в сърцето на пациент с високо кръвно, когато сърдечният мускул се свива максимално.

В медицинската литература се срещат съобщения за хора, които са оглушали само защото са стискали носа си при кихане. Други пък говорят за нацепване на главната артерия, тромб в мозъка или дори спонтанни аборти. При други пациенти пък при потиснато кихане попада въздух в кухините на слепоочията.
Опасно е да си стискате носа при кихане, потвърждава Вернер Хоземан, заместник председател на Немското дружество по УНГ болести, хирургия на глава и шия. Той обаче успокоява, че такива случаи не са толкова често срещани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кихането е присъщо на… чувствителните хора 
Как да държим вирусите далеч през зимата
Алергичната реакция била знак за здраве 
Похвати от йога за справяне със запушения нос

Рефлексът изпълнява важна функция – чрез голямото налягане, което се изстрелва от белите дробове, дихателните пътища се освобождават от частици замърсители, които иначе биха заседнали там. Особено често кихаме при настинка или алергия. Тогава лигавицата е раздразнена и реагира с повишена чувствителност, пояснява Хоземан. Има обаче и други причини, които провокират този рефлекс. 25 от 100 души кихат, когато погледнат към светлината. Точният механизъм не е изучен, но се предполага, че е заради връзка между реакцията на очите и центъра на кихането. Възможно е при засегнатите хора паралелно със зрителния нерв да се дразни и тригеминовия. Вторият нерв има доста разклонения по лицето и при някои хора кихането се надига докато си скубят веждите например.

При други пък рефлексът се задейства когато стомахът им се напълни. Най-куриозният случай е описан в Journal of the Royal Society of Medicine – двама пациенти кихали в момента, когато достигали оргазъм! Независимо в каква ситуация, преди да сме изпратили към околните мощна порция бацили можем да се опитаме да потиснем рефлекса още в зародиш. За съжаление точна рецепта липсва. Можем например да затиснем с пръсти носа, още когато усетим познатото гъделичкане. Това обаче невинаги помагало. Друг трик е да притиснем езика към небцето.

Източник: Spiegel

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Опасно ли е да се потиска кихането? беше последно модифицирана от: януари 21st, 2020 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *