Обясниха защо сутрин понякога сме подпухнали

PRINT
безсъние нарушения на съня

Ако се чудите защо понякога сутрин изглеждате зле, главно защото сте подпухнали, вижте какво установи д-р Ибрахим Шариф от Медицинския център на Университета в Рочестър. Проблемът идва от задържането на вода, резултат от лош сън. Кожата на клепачите е особено тънка, затова промените в нивата на течностите там се вижда много осезаемо, съобщава изданието „Таймс ъв Индия“.

В другите части на тялото задържането на течност не личи в такава степен. Все още не е напълно ясно каква е връзката между съня и задържането на вода. Възможно е, че лошият сън при някои хора да е провокиран от това, че те са стояли будни до късно вечер, защото са били на парти или пък са плакали. Тъмните кръгове под очите са друг проблем, за който отговорни са много фактори. Но по правило проблемът тръгва от кръвоносните съдове около очите, както и липсата на влага в кожата около тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сок от вишни се бори успешно с безсънието
Липсата на сън действа на мозъка като алкохол 
Чертите на лицето издават скрити заболявания 

По същите причини хората изглеждат по-стари през зимния сезон. Например торбичките под очите може да са резултат от смяната на сезона. Проучването показало, че зимата ни състарява средно с 4 г. и осем месеца. Липсата на достатъчно слънчева светлина прави кожата по-бледа, а това подчертава торбичките под очите. Проблемът се задълбочава от изразеното усещане за умора, свързано с дефицита на витамин D, който се образува в организма при излагане на слънчева светлина, както и недостига на серотонин, който ни дава приятно усещане.

На фона на тези факти не е изненада, че 82% от жените се оплакват от кръгове под очите и подпухналост през зимата. През лятото от същите проблеми страдат само 38% от жените. Според Марк Бинет, експерт по въпросите на стареенето, последните изследвания все по-често се свързват отоците и кръговете под очите с липсата на витамините D и K. Тъмните кръгове са по-често срещаният проблем. Често за тях причината е в малките кръвни капиляри, които пропускат кръвта и тя се натрупва под кожата. Кръвта започва да се окислява и става тъмна. Тъй като през зимата кожата става по-прозрачна, става още по-видимо, когато в кожата под очите се натрупва течност.

Източник: Times of India

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 3.7]
Обясниха защо сутрин понякога сме подпухнали беше последно модифицирана от: юли 28th, 2018 Iliana Angelova
loading...

One thought on “Обясниха защо сутрин понякога сме подпухнали

  1. DoctorsAsk каза:

    жени, които сутрин много бързат за работа, е добре да изпреварят събитията. Затова при тях най-удачното решение е да подготвят торбичките чай от предишната вечер.

Comments are closed.