сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНатурални масла за защита от слънцето на кожата

Натурални масла за защита от слънцето на кожата

През лятото слънцето ни дава здраве, но е източник и на много проблеми, свързани преди всичко с опасните ултравиолетови лъчи. Тъй като в топлите месеци сме преди всичко навън, затова е добре да вземем някои предпазни мерки. Ето какво съветва д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар от 11-и ДКЦ в София.

При излагане на пряка слънчева светлина ползвайте слънчеви очила, предпазващи очите от пряката УВ-радиация. Съобразявайте се с типа на кожата, за да можем да определим безопасното ниво на УВ-радиация, което бихме могли да понесем. Трябва да ползваме крем с висока степен на защита. Предпазното масло трябва да се нанася повторно върху кожата на всеки 2-2,5 часа, както и след всяко къпане. Не забравяйте да защитите и устните. За тях е достатъчен балсам с фактор 15. Има някои натурални масла, които могат да се ползват за защита на кожата.

Маслото от гроздови семки е един от най-силните природни антиоксиданти – антоцианите, които успешно защитават кожата от свободните радикали. Маслото няма мирис и е изключително леко, което го прави подходящо за нанасяне дори върху лицето.

Малината, въпреки че има нисък фактор, защитава от всички УВ лъчи. Тя не е предназначена за интензивна защита от слънчевите лъчи за продължителни периоди.

Маслото от семена на моркови осигурява ниво на защита от слънцето, което съвпада с висок клас търговски слънцезащитни продукти. Маслото от морковено семе е много концентрирано и трябва да се смесва с друго масло, за да се създаде много ефективен природен слънцезащитен крем, който може да се използва ежедневно.

Кокосовото масло е евтино, лесно се намира и е с приятен аромат. То осигурява умерено ниво на защита срещу слънчевите лъчи.

Маслото от пшеничен зародиш е третото масло  с най-добрата естествена защита. То доставя на кожата витамин В и тласък на природни антиоксиданти, които подпомагат по-бързото и лесно възстановяване на клетките.

Рецепта за комбинирано масло:

Можете също просто да си приготвите масло, което да нанесете върху кожата си. 1/2 чаша кокосово масло, 10 капки етерично масло смирна (може да добавите до 40 капки за по-висок защитен фактор), 5 капки етерично масло от семена от моркови. Комбинирайте всички съставки и дръжте в буркан с цвят на кехлибар. Нанасяйте често върху всички открити части на тялото.

Храни, които пазят отвътре от слънцето

Храните, които трябва да увеличим при висок УВ-индекс, са чушки, тъй като са източник на витамин А, който предпазва кожата от по-сериозни изгаряния. Чери доматите пък съдържат по-голямо количество от антиоксиданта ликопен, който предпазва кожата ни от външните агресии. Динята също съдържа ликопен. Зеленият чай, освен че е добро средство за рехидритиране на кожата, я защитава и от високите нива на УВ индекса.

Бета-каротинът е съединение, което може да се открие в портокалите, в червените плодове и зеленчуци. Антиоксидантите в тях помагат за постигане на здравословен блясък на кожата. Витамин В успокоява дразненето и зачервяването на кожата. Той е хранителен елемент, който подхранва защитния й слой. Витамин С е необходим за образуването на колаген. По този начин се забавя стареенето на кожата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -