четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНулевата кръвна група е по-застрашена от смърт при травма

Нулевата кръвна група е по-застрашена от смърт при травма

Хората с най-често срещаната кръвна група – нулевата, имат почти три пъти по-висок риск от смърт след тежки наранявания. Причината е, че те по-лесно получават тежко кървене, твърдят експерти след ново проучване.

Данните от спешните повиквания в Япония показват, че смъртността след мултитравма при пациенти с кръвна група 0 е 28%, докато при останалите хора е средно 11%.

Един от водещите автори на проучването д-р Ватару Такаяма коментира, че резултатите повдигат въпроса, доколко спешното кръвопреливане при пациенти с кръвна група 0 може да повлияе на хомеостазата. Това е естественият процес, който води до спиране на кървенето. Скорошни проучвания навеждат на мисълта, че нулевата кръвна група сама по себе си може да е риск за хеморагия (кръвотечение).

Вижте още: Хората с кръвна група 0 имат по-малък риск от инфаркт и инсулт

Загубата на кръв е водеща причина за смъртността при пациенти с няколко наранявания, но проучванията за връзката между различните видове кръвни групи и рискът от смърт от травми са оскъдни. Затова японските учени се фокусират именно върху тази предполагаема връзка. Резултатите от проучването още не са окончателни, но според авторите изводите вече се очертават.

Кръвна група 0 е най-честата в света

Кръвна група 0 е най-често срещаната в света по данни на Американския червен кръст. Тя се открива при 45% от бялата раса, при над 50% от чернокожите и испаноговорящите. Това е и най-универсалната кръвна група за преливане. Нулевата кръвна група може да се прелива на всички останали групи, но може да получава само от собствената.

Кръвната група се определя от протеините по повърхността на червените кръвни телца.
Проучването на медиците от Токийската медицинска и дентална университетска болница (Tokyo Medical and Dental University Hospital) сега открива единственият “недостатък” на тази кръвна група. Изследванията им се базират на медицинските досиета на повече от 900 пациенти, лекувани за тежка травма. Проучването е публикувано в списание Critical Care.

Нулевата група има и много предимства

Хората с нулева кръвна група имат по-ниски нива на определен агент за кръвосъсирване в сравнене с другите кръвни групи. Възможно е точно това да е причината, поради която хората с кръвна група 0 да са по-склонни да получат тежко кървене след тежко нараняване.
Авторите отбелязват, че тъй като всички пациенти в проучването са японски, е необходимо да се направят допълнителни проучвания, за да се определи дали резултатите от това изследване са валидни и за други расови и етнически групи.

Други проучвания съобщават, че хората с кръвна група О са по-защитени от инсулт или инфаркт в сравнение с тези, които имат кръвна група A, B и AB. Разликата се дължи на това, че хората от трите кръвни групи имат по-голяма концентрация на протеин, който съсирва кръвта. Нулевата кръвна група е и по-защитена за сърдечносъдови заболявания.

Източник: Science Daily

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -