Ново проучване: ГМО води до рак

PRINT

Тумори, увредени бъбреци и болен черен дроб – това е равносметката за влиянието на генноподицифирирана царевица върху живи организма, сочи френско проучване, публикувано в специализираното издание Food and Chemical Toxicology. Тестът е осъществен с 200 опитни плъха, наблюдавани в продължение на 2 г. За първи пътефекта от ГМО се проучва за толкова дълъг период. Досега са правени анализи въз основа на данни, събирани в продължение на 4-5 месеца. Хранените с генно-модифицирана царевица плъхове умирали по-млади и боледували значително по-често от опитните животни, хранени с обикновено зърно.

ГМО може да са токсични

17 месеца след началото на проекта ГМО-плъховете умирали пет пъти по-често от тези в контролната група, докладва Жил-Ерик Сералини, ръководител на проучването и професор в университета в Кан. Повечето женски плъхове се разболели от рак на гърдата, а мъжките – от рак на кожата или бъбреците. Резултатите доказват, че генномодифицираните растения може да бъдат токсични, казва експертката Мате Шимпф от организацията за защита на околната среда Friends of the Earth Europe, цитирана от немското сп. „Фокус“. Тя е убедена, че въз основа на новите изводи Европейската комисия ще преразгледа критериите си за ГМО.

Независими експерти обаче предупреждават, че не бива да се правят прибързани заключения. Те критикуват методиката на проучването и факта, че са избрани плъхове от определен вид, известен с уязвимостта си към рак на гърдата. Статистическите методи на французите били освен това „неконвенционални“. Марк Тестер от университета в Аделаида задава въпроса, защо анализът на французите се различава толкова драстично от досегашните проучвания. Защо тогава американците, които консумират основно ГМО царевица, не измират като мухи, пита той. Такива продукти се използват в САЩ от 10 г., но според статистиката няма промяна в продължителността на живота.

Говорител на Еврокомисията поясни, че ГМО досега по принцип са изследвани само в рамките на 2-3 месеца за ефекта им върху здравето. Затова ЕК е възложила на Европейската агенция за безопасност на храните да провери резултатите от френското проучване. Ако се окаже, че то наистина вади нови научни доказателства, ЕК ще предприеме съответните мерки.

Свързани теми: Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

Аромати в пуканките увреждали дихателните пътища

Подозират псевдохормони в храна и козметика, че водят до рак

Химикали в козметиката ни карат да дебелеем

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ново проучване: ГМО води до рак беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *