Подозират псевдохормони в храна и козметика, че водят до рак

PRINT

Химикали в домакинството са виновни за увеличаването на случаите на рак, затлъстяване и ограничаването на репродуктивните способности. Предупреждението идва от Европейската агенция по околната среда (ЕАОС), пише в. „Дейли мейл“. Учените подозират храни, козметика и някои медикаменти, че объркват ендокринната система. През последното десетилетие се наблюдава значително увеличаване на много социално значими заболявания и състояния като рака на гърдата и простатата, мъжките репродуктивни способности и диабета, изтъкват от агенцията.

Виновни за товаса субстанции, които имитират женските хормони естрогени. Вече е доказана връзката им с някои от изброените заболявания. Те причиняват и нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Веществата се срещат дори и във водоизточниците.

Много учени смятат, че ръстът при определени заболявания е свързан с все по-честите контакти, които хората имат с подобните на хормони субстанции. Понякога те са дори в комбинация помежду си. Изпълнителният директор на ЕАОС Жаклин Макглейд казва, че хормоналното объркване в наши дни се превръща в реален проблем, който засяга както дивата природа, така и човека.

В подкрепа на това твърдение се трупали все повече научни доказателства. Агенцията препоръча внимателно боравене с подозрителните химикали, докато ефектът от тях не бъде проучен и разбран по-добре. Учените обаче се въздържат да препоръчат пълната им забрана, затова те все още се използват масово в промишлените производства.

Има голяма база с доказателства, които свързват излагането на контакт с такива химикали и проблеми в щитовидната жлеза, имунната, репродуктивната и неврологичната система при животните, твърди ново обширно проучване на европейската агенция. Много от същите или подобни заболявания се наблюдавали и при човешката популация. Животни и хора влизат в контакт с рисковите субстанции в околната среда, чрез водата или по хранителната верига. Така ефектът от тях се натрупва. В настоящето проучване са прегледани научни данни, събирани в продължение на последните 15 г.

Заключението гласи: „Трудно е да бъде демонстриран ефектът от химикалите, които засягат хормоналната система, поради продължителността на необходимите периоди, разходите и методологическите трудности при този тип изследвания. Проучванията при животни и дивеч обаче в някои случаи могат да бъдат разглеждани като ранно предупреждение за опасност.

Свързани теми: Пролетното чистене може да ви разболее

Химикали в козметиката ни карат да дебелеем

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подозират псевдохормони в храна и козметика, че водят до рак беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *