петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАромати в пуканките увреждали дихателните пътища

Аромати в пуканките увреждали дихателните пътища

Уханието на масло, което се носи от пуканките за микровълновата, не се дължи да свеж млечен продукт, а на синтетична добавка пентандион-2,3 (PD). В експеримент с опитни животинки той се оказал вреден за здравето. PD разрушава повърхностните клетъчни слоеве на дихателните пътища, обяснява ръководителят на проучването Ан Хъбс от Центъра за контрол на болестите и превенция в Моргантаун, щата Западна Вирджиния в САЩ.

Увреждането на тази тъкан се смята като причина за едно сравнително тежко заболяване на дихателните пътища – бронхиолит облитеранс (Bronchiolitis obliterans). Пентандион се слага в пуканките в САЩ, след като неговият предшественик диацетил бе спрян от производство заради подозрения, че вреди на белите дробове. Работници, които вдишвали диацетил, се разболели от брониолит облитеранс. Възпалението може да застраши живота и разрушава необратимо фините дихателни пътища.

При тестовете върху животни пентандион се показал като не по-малко вреден. Тези, които били изложени на близък контакт с него, претърпели също толкова драматични промени на епителната тъкан по дихателните пътища като опитните плъхове, които преди вдишвали диацетил.

Нашето проучване показва, че химикали, които са консумирани от потребителите дълго време без ясно предупреждение, че са вредни, въпреки всичко могат да бъдат вредни за дихателните пътища, пояснява Хъбс. Учените критикуват, че когато една добавка се сменя с друга, новата не се проучва достатъчно за безопасност.

Източник: Elsevier Health Sciences

Свързани теми: Пуканките са идеалната закуска

Мръсният въздух на улицата виновен за инфаркти и инсулти

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -