Мръсният въздух на улицата виновен за инфаркти и инсулти

PRINT

Автомобилните газове са виновни не само за болестите на дихателните пътища, но и за рака на белия дроб, инсулти и инфаркти. Ново проучване на университета в Тел Авив разкрива, че фините прахови частици във въздуха повишават честотата на тези заболявания. Хора със сърдечносъдови заболявания, които живеят в райони с високо замърсяване на въздуха, получавали втори сърдечен пристъп много по-често, отколкото другите, които имали жилище в квартали с чист въздух.

Израелските учени смятат, че мръсните улици са толкова вредни, колкото пушенето на цигари. И автомобилните газове, и тютюневият дим провокирали възпалителни процеси в организма. Когато човек постоянно е изложен на вредното им влияние, възпаленията стават хронични и в крайна сметка спомагат за развитието на атеросклерозата.

В проучването били наблюдавани 1120 пациенти, прекарали един инфаркт, на възраст под 65 г., в продължение на 19 г.- от 1992 г. до 2011 г. Сметката накрая сочи, че онези, които живеели в райони със замърсен въздух, имали с 43% по-висок риск да получат втори инфаркт и 46% – за инсулт, в сравнение с хората, които обитавали чисти квартали. За живеещите в мръсна среда освен това вероятността да умрат от инфаркт в следващите 20 г. била с 35% по-висока.

Учените от Тел Авив предупреждават, че негативните ефекти от дишането на замърсен въздух може да са много по-големи, отколкото разкрива изследването им. Причината е, че използваните методи за засичане на данните и изчисления имали своите ограничения.

Само преди дни Световната здравна организация причисли автомобилните газове от дизелови двигатели към групата на канцерогенните вещества.

Свързани теми: Газовете от дизелови коли са риск за сърцето

Българите не знаели, че хипертонията е болест

Добрият холестерол не пазел от инфаркт

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мръсният въздух на улицата виновен за инфаркти и инсулти беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *