петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГазовете от дизелови коли са риск за сърцето

Газовете от дизелови коли са риск за сърцето

Фините частици, които дизеловите автомобили отделят във въздуха, са също толкова вредни за сърцето, колкото и за белите дробове. Проучването на  учените от Единбург е публикувано в European Heart Journal. Частиците увеличавали вероятността от образуване на кръвни съсиреци в артериите, което води до инфаркт или инсулт.

Проучването измерило въздействието на изгорели газове от дизелово гориво върху здрави доброволци. Замърсяването на въздуха било сравнимо с това в големите индустриални градове. Учените сравнили как хората реагират на газове, отделяни от автомобилите като въглероден окис и азотен диоксид, с тези, причинени от химически ултрафини частици от изгорели газове.

Фини прахови частици влошават кръвоснабдяването

Проучването установило, че финият прах, а не газовете, влошават работата на кръвоносните съдове и кръвоснабдяването на различните органи. Невидимите с просто око частици – те са една милионна част от метъра, могат да бъдат филтрирани чрез монтиране на газ катализатори на колите.

Лекарите призовават това да се прави поне за градския транспорт в Европа. „Много хора си мислят, че замърсяването на околната среда вреди най-вече на белите дробове, но от него страдат също сърцето и съдовата система“, поясни д-р Марк Милър от Центъра по кардиоваскуларни науки към университета в Единбург.

Рискът от белодробен рак и сърдечни болести е по-висок в райони с мръсен въздух

Образуват се повече свободни радикали

По думите му миниатюрните химически частици били опасни за здравето, защото образували високореактивни молекули на свободни радикали, които увреждат кръвоносните съдове и могат да ускорят инфаркти или инсулти, особено при хора с хронични заболявания или предразположения.

Друг експеримент в рамките на същото проучване проверил как реагират на замърсен с изгорели газове от дизел 20 пациенти, които вече са прекарали инфаркт. Д-р Никълъс Милс дал на половината да дишат около час въздух с разредени частици от ауспуха. Другите дишали чист въздух.

Мръсният въздух на улицата виновен за инфаркти и инсулти

Намаля способността организмът сам да разтваря тромби

В това време пациентите трябвало да карат колело и да правят паузи. Учените премерили сърдечната честота и кръвоснадбяването на сърцето. Пулсът се променял по сходен начин в двете групи. Кръвоснабдяването на сърцето обаче намалявало при тези, които дишали газове. При тях спадала и способността организмът им сам да разтваря кръвните съсиреци.

В Чикагския университет пък проверили как замърсяването влияе на белите дробове. Сажди, филтрирани от въздуха в Дюселдорф, били инжектирани в белите дробове на мишки. Дозата била сравнима с тази, която вдишва дневно един човек. Клетки в дробовете поели саждите и отделили вещество, което дразни имунната система. То водело до повишена склонност към съсирване на кръвта, а така се повишава и рискът от инфаркт.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -