четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВ "Шейново" учат бременните как да откажат цигарите

В „Шейново“ учат бременните как да откажат цигарите

Децата на пушачки се раждат с по-ниско тегло и има по-голяма вероятност да развият сърдечносъдово заболяване като възрастни, обясни здравният министър д-р Стефан Константинов, който вчера откри в АГ болница „Шейново“ училище за вредата от тютюневия дим. То е безплатно за бъдещите майки, поясни директорът на лечебното заведение д-р Иван Костов. Първият курс продължава три седмици и ще се води от психолога Валентин Робов. Психологическите зависимости и стратегии как да се освободим от тях са първата тема на училището.

Добрата новина е, че теглото на бебето при майки, отказали цигарите веднага след като е установена бременността, е същото като при непушачките, съобщи д-р Константинов. Той цитира най-мащабното по думите му проучване сред 50 000 бременни в света. Информацията е изнесена на 27-та годишна среща на Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология преди дни. Това показва, че ползите за плода са огромни, дори ако майката спре да пуши, след като дълги години е била неразделна с цигарите.

При майките непушачки средното тегло на бебетата е било 3,43 кг, а при тези, отказали цигарите след забременяване – 3,45 кг, става ясно от проучването. За сравнение при пушачките, които пушат до 10 цигари на ден, средното тегло на бебетата е 3,24 кг, и 3,11 кг при онези, които пушат над 20 цигари дневно. „По-ниското тегло показва, че плодът е страдал в утробата. Когато бебето се храни зле, не получава достатъчно храна от майката, то насочва енергията първо към местата, които трябва да получат най-много от нея. Мозъкът е много важен, затова се осигуряват хранителните вещества първо за него, но страда общата телесна маса. Обиколката на главата се засяга най-малко, но общото тегло намалява“, коментира министърът, който е и акушер гинеколог по професия.

Децата на жени, които са пушили като бременни, много години след това имат променени нива на холестерола, каза той. Това можело да се отрази на предразположението им към сърдечносъдови заболявания вече като възрастни. Д-р Константинов описа и това, което се случва с плацентата. При пушачките били силно нарушени свойствата й да противодейства на свободните радикали, а също и да осъществява нормалния обмен на вещества. „Бременността е чудесна възможност да намерят мотивация да откажат цигарите. Ако това продължи и след раждането, ще бъде чудесен подарък за тях и за хората, които обичат“, насърчи желаещите да скъсат с вредния навик д-р Константинов.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -