събота, 28 януари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНови медикаменти дават надежда при рак на гърдата и дебелото черво

Нови медикаменти дават надежда при рак на гърдата и дебелото черво

Нови успешни клинични проучвания за лекарства, които помагат при тежки случаи на рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и меланом бяха представени 48-та годишна среща на Американското дружество по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology, ASCO). Медицинският форум се проведе в Чикаго, САЩ, от 1 до 5 юни 2012 г.  „През последната година отбелязахме успех при лечението на хора диагностицирани с раково заболяване в напреднал стадий,“ сподели Д-р Хал Барън, ръководител Глобално продуктово развитие на фармацевтичната компания „Рош“, чиито учени са автори на разработката.

Първи резултати за новото лекарство на Рош за лечение на ХЕР2-положителен рак на гърдата

Въвеждането на специфичен клас лекарства за потискане на ХЕР2-рецепторите при напреднал рак на гърдата преди няколко години доведе до изключително добри резултати в лечението на този агресивен рак. Това доказа на изследователите, че са на верен път и доведе до създаването на още по-ефективно лечение. Това лечение представлява съвсем нов вид лекарство, при което химиотерапевтикът се прикача за голяма протеинова молекула (таргетното лекарство) и действието му се ограничава само в раковите клетки, които са с повече от нормалния брой ХЕР2-рецептори. По този начин пациентът не усеща негативите на стандартната химиотерапия и има значително по-нормален начин на живот.

Ползи за пациентите с метастазирал рак на дебелото черво от комбинирано лечение от антиангиогенезен инхибитор и химиотерапия

Клинично проучване фаза III доказа, че пациентите с този вид рак живеят по-дълго, когато се лекуват с лекарство потискащо ангиогенезата (образуване на собствена кръвоносна мрежа на тумора, която му дава кислород и хранителни вещества), добавено към втората линия химиотерапия вместо само химиотерапия.

Ползи за жени с рак на яйчника, който е резистентен към лекарства на базата на платина

Напредналият рак на яйчника е агресивно заболяване, което за съжаление се влошава дори след първоначалното лечение на базата на платина-. За жени, диагностицирани с тази болест, има малко възможности за последващо лечение. В резултат на клинични проучвания, водещите онколози, лектори на ASCO, за първи път представиха доказателства, че антиангиогенезно лекарство от групата на таргетната терапия, е ефективно последващо лечение, увеличаващо процента на излекуваните, без проява на резистентност.

Ползи за пациенти с метастазирал меланом, най-опасния рак на кожата

Последните данни доказаха, че лекарството на Рош, при пациенти с точно определен вид меланом, е по-ефективно от класическото лечение с химиотерапия. Лекарството е създадено да се прицелва и блокира мутиралите форми на определен протеин, наречен BRAF (би-раф). Този протеин се открива в приблизително половината от случаите на меланом. Това е първото и единствено персонализирано лекарство, доказало, че подобрява преживяемостта при хора с положителен за BRAF V600 мутация неоперабилен или метастазирал меланом. Едновременно с него беше одобрен и тест Cobas 4800 за BRAF V600 мутации, разработен от Рош за откриване на подходящите за лечение пациентите. Тестът притежава CE-марка и се предлага в ЕС.

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -