четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСалмонела се хваща и при добра хигиена

Салмонела се хваща и при добра хигиена

35 бяха приети с диагноза салмонелоза във варненска болница, съобщиха от РЗИ в града. Вероятно инфектираните в града са поне стотина. Първоначално родителите на децата обвиниха общинските кухни в лоша хигиена, но изследвания на проби след това открили бактерии салмонела само в една партида птиче месо. По думите на д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ, заразата е доказана при 45 души във Варна, но болните реално са повече.

За разлика от дизентерията салмонелозата не е болест на лошата хигиена, каза доц. Атанас Мангъров, шеф на детското инфекциозно отделение в София. За се зарази, човек трябва да погълне поне няколко милиона бактерии салмонела. Това става обикновено с храната, където те попадат чрез животинските изпражнения, например при колене. Не е необичайно продукти, които се продават в търговската мрежа да съдържат салмонели, допълни доц. Мангъров. Много е трудно това да бъде избегнато, т.е. наличието на салмонели в суровите продукти не означава непременно, че в ресторанта или детската кухня хигиената е лоша. Обикновето заразени са яйца или месо, най-често пилешко. Може да попаднат обаче и върху плодове или зеленчуци чрез торенето. Затова се препоръчва старателното измиване на продуктите, които се консумират сурови, а при яйцата – черупката.

„Салмонелозата не е болест на лошата хигиена, каквато е дизентерията. Просто понякога се получава неволно замърсяване на поточната линия, където се обработва и разфасова месото. При дизентерията за инфекцията са достатъчни дори само десетина хиляди микроби“, коментира специалистът.

Яйцата, които се дават в заведенията за обществено хранене, трябва да бъдат варени поне 13 минути – това изискване е въведено за да се избегне риска от заразяване. Колкото е по-висока надморската височина, толкова по-дълго трябва да е варенето, защото водата завира на по-ниска температура. За месото няма изискване, защото то обикновено минава по-дълга термична обработка. Рискови са и печените пилета, които се предлагат готови в магазините. Ако някъде вътре в тях е останало недопечено месо и пилето стои на топлата витрина, салмонелите може да се размножат и да станат потенциални за причиняване на инфекция.

Източник на заразата са също кремове, продавани на улицата, които не са обработвани термично. Те са съхранявани ден-два и в тях салмонелите се размножават. Могат да предизвикат по-тежка форма на заболяването с колапс, затова са забранени в заведенията за обществено

Симптомите на болестта са като при остър гастроентерит – повръщане, разстройство, като понякога изпражненията са примесени с кръв и слуз. Болният е отпаднал, има висока температура, болки в стомаха. Съществуват леки и тежки форми на салмонелозата. Болестта не се поддава налечение с антибиотици, каза още доц. Мангъров. Пациентът остава на легло и изчаква инфекцията да отмине. През това време се внимава да не настъпи обезводняване, защото то може да доведе до някакви фатални последици, особено при бебета или много възрастни хора със слаб организъм.

Част от болните могат да станат източник на салмонели, те се отделят с изпражненията им. Но те не са толкова опасни за околните, тъй като при ползването на обща тоалетна или при ръкуване не могат да се предадат достатъчно за разболяването бактерии. При нормална хигиена заразяване между хора не е възможно.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -