Насекоми, вируси и слънце разболяват децата през лятото

PRINT
д-р Анелия Балабанова

През лятото децата са повече време навън – в парка или на плажа, играят до късно. Понякога обаче разходката или играта завършват с посещение на лекар. Кои са основните причини, които водят децата в болница при педиатър? Коментарът е на д-р Анелия Балабанов от МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

След обилните дъждове в последната седмица в детското отделение постъпват все повече пациенти, нахапани от различни насекоми.

Повече комари и кърлежи след валежите

4-годишната Габи например била доведена от изплашените си родители с подути и зачервени крачета след атака от комари. Насекомите атакували малката по време на разходка из Стария Пловдив. За часове детето получило отоци, разказа д-р Балабанова.

Майката се притеснила, че острата реакция е алергична, но педиатрите отхвърлили съмненията. Назначили подходящо лечение, благодарение на което червенината и подутините бързо изчезнали.

Педиатърът препоръча родителите винаги да носят със себе си специалните защитни средства срещу насекоми – репеленти, когато излизат на разходка с децата. Особено внимание е необходимо, ако се движат сред паркове или природата, където растителността рязко избуя след валежите. Влажната среда е идеална за насекомите.

Най-опасни са ухапванията от кърлежите, защото и след премахването им, крият риск от зараза с различни при това доста опасни инфекции. Затова винаги, когато се прибирате вкъщи с детето след игра на зелено, преглеждайте щателно откритите части за следи от ухапвания на кърлежи.

Как да окажем първа помощ на дете при травма

Още в първите дни на лятната ваканция в отделението стават все повече и случаите на деца с вирусни инфекции, засягащи храносмилателната система.

Първите симптоми са гадене, повръщане, разстройство и безапетитие. Проблемът при дечицата е, че те бързо се дехидратират. Поддържат висока температура, кожата им е суха и са силно отпаднали. Летните вируси разболяват деца на всякaква възраст. Най-тежко протича при кърмачетата и  децата до 3 г. Често се налага те да бъдат настанени в болница за лечение. В повечето случаи вирусните инфекции преминават за 3-4 дни при децата. При поява на някои от тези симптоми родителите непременно да се консултират с педиатър, препоръча д-р Балабанова.

Децата масово се връщат от море със стомашни вируси, ето какво помага

Пазете децата от слънчево изгаряне и топлинен удар

Неприятни изненади през лятото може да  донесе и силното слънце. Не са редки случаите на слънчеви алергии, ако не са взети необходимите предпазни мерки. „Винаги когато излизате на разходка не забравяйте шапката, както и шишето с вода. Избягвайте да бъдете навън в най-горещите часове на деня, когато слънцето е най-силно.

Радвайте се на летните забавления сутрин до 10 часа и след 17 часа. Само така ще предпазите детето си от  слънчев удар, който също протича с гадене, повръщане, главоболие, повишена температура, но при него може да се стигне и да загуба на съзнание“, каза водещият пловдивски педиатър.

Д-р Балабанова припомня, че отделението по педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив работи денонощно, в това число в събота и неделя. При нужда родителите могат да търсят помощ там по всяко време. На тяхно разположение по всяко време е педиатър. За контакт пациентите могат да звънят на тел: 0877/491-701.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Насекоми, вируси и слънце разболяват децата през лятото беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *