Насекоми, вируси и слънце разболяват децата през лятото

PRINT
д-р Анелия Балабанова

През лятото децата са повече време навън – в парка или на плажа, играят до късно. Понякога обаче разходката или играта завършват с посещение на лекар. Кои са основните причини, които водят децата в болница при педиатър? Коментарът е на д-р Анелия Балабанов от МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

След обилните дъждове в последната седмица в детското отделение постъпват все повече пациенти, нахапани от различни насекоми.

Повече комари и кърлежи след валежите

4-годишната Габи например била доведена от изплашените си родители с подути и зачервени крачета след атака от комари. Насекомите атакували малката по време на разходка из Стария Пловдив. За часове детето получило отоци, разказа д-р Балабанова.

Майката се притеснила, че острата реакция е алергична, но педиатрите отхвърлили съмненията. Назначили подходящо лечение, благодарение на което червенината и подутините бързо изчезнали.

Педиатърът препоръча родителите винаги да носят със себе си специалните защитни средства срещу насекоми – репеленти, когато излизат на разходка с децата. Особено внимание е необходимо, ако се движат сред паркове или природата, където растителността рязко избуя след валежите. Влажната среда е идеална за насекомите.

Най-опасни са ухапванията от кърлежите, защото и след премахването им, крият риск от зараза с различни при това доста опасни инфекции. Затова винаги, когато се прибирате вкъщи с детето след игра на зелено, преглеждайте щателно откритите части за следи от ухапвания на кърлежи.

Как да окажем първа помощ на дете при травма

Още в първите дни на лятната ваканция в отделението стават все повече и случаите на деца с вирусни инфекции, засягащи храносмилателната система.

Първите симптоми са гадене, повръщане, разстройство и безапетитие. Проблемът при дечицата е, че те бързо се дехидратират. Поддържат висока температура, кожата им е суха и са силно отпаднали. Летните вируси разболяват деца на всякaква възраст. Най-тежко протича при кърмачетата и  децата до 3 г. Често се налага те да бъдат настанени в болница за лечение. В повечето случаи вирусните инфекции преминават за 3-4 дни при децата. При поява на някои от тези симптоми родителите непременно да се консултират с педиатър, препоръча д-р Балабанова.

Децата масово се връщат от море със стомашни вируси, ето какво помага

Пазете децата от слънчево изгаряне и топлинен удар

Неприятни изненади през лятото може да  донесе и силното слънце. Не са редки случаите на слънчеви алергии, ако не са взети необходимите предпазни мерки. „Винаги когато излизате на разходка не забравяйте шапката, както и шишето с вода. Избягвайте да бъдете навън в най-горещите часове на деня, когато слънцето е най-силно.

Радвайте се на летните забавления сутрин до 10 часа и след 17 часа. Само така ще предпазите детето си от  слънчев удар, който също протича с гадене, повръщане, главоболие, повишена температура, но при него може да се стигне и да загуба на съзнание“, каза водещият пловдивски педиатър.

Д-р Балабанова припомня, че отделението по педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив работи денонощно, в това число в събота и неделя. При нужда родителите могат да търсят помощ там по всяко време. На тяхно разположение по всяко време е педиатър. За контакт пациентите могат да звънят на тел: 0877/491-701.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]
Насекоми, вируси и слънце разболяват децата през лятото беше последно модифицирана от: юли 4th, 2018 Iliana Angelova
loading...