Може да загубим 19,5 млн. лв. за профилактика на рак

PRINT

България може да загуби 19,5 млн. лв. по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, които се дават за скринингова програма на рака на маточната шийка. Това обясни депутатът д-р Нигяр Джафер. Договорът за усвояването им е подписан през месец май 2009 г., но досега няма изготвени практически указания за усвояването им.

Спорело се дали патоанатоми или цитохимици да гледат цитонамазките. Това било една от основните пречки за старта на програмата. Като друго основание от здравното министерство изтъкнали, че липсва административен капацитет за усвояване на парите.

През 2009 г. парламентът приел декларация за ограничаване на онкологичното заболяване. Имало и поредица кръгли маси. „Рядко депутатите гласуват единодушно някакъв документ. От сключването на договора досега непрекъснато питаме здравните министри докъде е стигнало изпълнението на програмата“, допълва народният представител от Разград. Наскоро отговорили, че са похарчени десетки хиляди за хонорари и диплянки. Трябва обаче да се уточни инфраструктурата – кабинети, които ще извършват профилактичния преглед, кои лаборатории ще правят изследването. Необходимо е да се определи и кои лекари ще отговарят за програмата. Последно срокът за изпълнение на програмата бил удължен до 2013 г. по думите на д-р Стефан Константинов. Пациентски организации, лекари и депутати се притесняваме, че тези пари могат да бъдат безвъзвратно загубени, което ще е много жалко, казва д-р Джафер.

България не може да си позволи да загуби близо 20 млн. лв. за здравеопазване при положение, че парите в този сектор не стигат, коментира депутатът. Някой не си е свършил работата през тези години, смята тя. Няколко пъти части от програмата били връщани с уговорката, че няма административен капацитет тя да се осъществи. Здравната комисия в парламента трябвало да продължи да упражнява здравословен натиск върху изпълнителната власт. Ние може да хвърлим усилия да ваксинираме част от момичетата, да продължаваме да говорим пред обществото за риска от рак, но ако няма скрининг с цитонамазка при жени от определени възрастови групи, няма да постигнем кой знае какви резултати, обобщава д-р Джафер. За да се постигне трайно снижаване на заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка, където бе отчетено, че държим първото място в Европа, е необходима дългогодишна работа, съпричастност на обществото, експерти, политици и на просветната система, изтъква тя.

„Парламентът направи много през последните 6 г., за да се говори повече за онкологичното заболяване. Ваксините са само „черешката на тортата“. Основната дейност е скринингът, ранното откриване на рака и палиативните грижи. Това са изисквания и на СЗО. Затова е много важно да се усвоят парите за профилактика от оперативната програма“, коментира д-р Джафер. Важни крачки били включването на ваксината в препоръчителния списък на имунизациите, а след това и отпускането за първи път през 2012 г. на 2 млн. лв. за частично покриване на ваксината.

Следващата по-голяма стъпка ще бъде реализирането на скрининга, който ще е част от национална програма за профилактика на няколко вида рак. През 70-те години у нас действала една от най-добрите в Европа програми. Жените посещавали гинекологичните кабинети за изследванията организирано и безплатно. Сега усилията целяли да се върнем към нея.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Може да загубим 19,5 млн. лв. за профилактика на рак беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *