четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗащо изневеряват жените и мъжете

Защо изневеряват жените и мъжете

Защо изневеряват жените и мъжете? Американски учени потърсиха отговор на този въпрос с помощта на мащабно изследване, в което участвали 506 мъже и 412 жени, които имали трайна връзка с партньор между 3 месеца и 43 г. Проучването трябвало да изясни кои са причините, подтикващи към забежка при всеки един от двата пола.

„Понякога след 2 г. стабилни отношения настъпва сексуална скука. Тогава партньорите вече са се опознали достатъчно добре и не очакват никаква изненада“, установили учените. Неудовлетвореността от качеството на отношенията е причина за повечето от изневерите, които са по вина на жената. Ако нейното недоволство е предизвикано от личностни характеристики на партньора, вероятността от изневяра нараства два пъти. Съмнява ли се тя в сексуалната съвместимост с партньора, рискът от забежка скача дори три пъти.

Друг сериозен повод за съпружеска измяна от страна на дамите е техният стремеж към самоутвърждаване. Този мотив се срещал по-често при тези, които зависели от мъжа си, главно материално. Получат ли те възможност да решат сами финансовите си проблеми, такива жени често напускат мъжете си и се впускат в новия си свободен живот – по правило с нов партньор. Ако пък не могат да сои тръгнат, повишават самооценката си с помощта на любовник.

Психологическата мотивация за съпружеска измяна, която така отчетливо се откроявала при жените, при мъжете не действала. Повечето от представителите на силния пол смятат семейния си живот за благополучен, а допълнителната връзка им трябва като ярко сексуално приключение, като допинг. Учените отчели, че най-много изневеряват мъжете, които не могат да живеят без риск и силни усещания, или пък лесно изпадат възбуда от различни сексуални стимули. За да постигнат удовлетворение в секса в постоянната си връзка, то той трябва да е максимално разнообразен, защото рисковите ситуации имат върху тях възбуждащо действие. Най-удивителното било, че рекордьорите по измяна били мъжете, които не са уверени в своите сексуални способности. Мнителните подозрения в импотенност или самоизмъчването заради преждевременна еякулация увеличават – всяко поотделно, риска от измяна с 6%.

Не на последно място мъжът може да бъде подтикнат към безразборни полови връзки поради сложната икономическа обстановка и лична финансова криза. Според учените такава реакция е напълно логична. Човек подсъзнателно се стреми към репродукция, а в критична ситуация е склонен към действия, които увеличават шанса му да увековечи гените си.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -