Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж

PRINT
д-р Валери Велев

Ухапването от кърлеж е често срещано през топлите месеци. Ето най-важните въпроси, които коментира д-р Валери Велев, лекар в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ в социалната мрежа за здраве и медицина CredoWeb.

Не вадете кърлежа сами!

Често хората се опитват да извадят кърлежа, като го намажете с мазнина. Кърлежът диша с отвори на гърба си, наречени стигми. Като го намажете с мазнина, той се задушава, но преди да умре „повръща“ съдържимото си в раничката. Т. е. ако съдържа болестотворни микроби ще ги вкара в тялото ви и няма значение, че сами ще го извадите. Шансът да сте заразени е голям.

Кърлежът се вади жив, но това е доста трудно и става само от медицински специалист със специални инструменти. Често след изваждане на кърлежа ви предлагат ТАП (ваксина за тетанус). Това е доста тъпо – кърлежите не пренасят тетанус, а и тетаничните спори се срещат там където има преживни животни, тоест – само на село. Но ако държите на ТАП, сложете си, няма да ви стане нищо лошо.

ухапване от кърлеж

Има ли значение големината на кърлежа?

Има. Колкото по-малко е стоял забит във вас, толкова по-малко вероятно е да ви зарази дори и да пренася патогени. Обикновено преди 24-ия час кърлежът е голям колкото главичка на карфица и е безопасен. Ако минава по размери лещено зърно – минали са 24 часа, а ако минава по размери бобено зърно – стоял е върху вас над 36 часа и има доста голям риск да ви е заразил.

Кога се пият антибиотици?

Най-честите кърлежи у нас са иксодови, те най-често пренасят Лаймска болест; разпространени са в цялата страна. Това е заболяване, което протича бавно. Казахме, че шансът да се заразите е малък, затова превантивното пиене на антибиотици е глупост – независимо дали говорим за възрастен или дете. Някои хора носят кърлежа на изследване. Няма лошо, но заразеният кърлеж не е сигурен белег, че и вие сте заразени.

Препоръчвам в подобни случаи да наблюдавате мястото на ухапването. Ако започне кожната форма на лаймската болест, там се оформя червен кръг със светъл център (подобно на мишена за стрелба). Започва от 4-5 мм в диаметър и може да мине 10-15 см. При наличие на този афект трябва да посетите лекар и да започнете антибиотично лечение.

Кожната форма е напълно лечима за около 20 дни и не води до усложнения. Понякога протича и без повишена температура. Тоест, важно е да наблюдавате кожата. Ако до 30 дни след ухапването тя е непроменена, значи сте здрави. Но ако сте тревожни, направете си серологичен тест за лаймска болест и го дайте на лекаря си за да го интерпретира.

Марсилската треска е второто по честота заболяване, пренасяно от кърлежи и е разпространена предимно в Южна България и Черноморието. На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След период от около 7 дни се появява висока температура, силно главоболие, ставни болки и едропетнист обрив, включително по дланите и стъпалата. Тук правилото е, повишите ли температура след ухапване от кърлеж да посетите лекар. Опция да лекувате марсилската треска превантивно или извън болница – няма.

Ето обобщените съвети:

  • След излет или разходка из парка – огледайте детето за кърлежи навсякъде, а някой да огледа вас.
  • Ако имате един кърлеж, огледа да продължи. Често където е един там са и повече.
  • Не вадете кърлежа сами! Идете на лекар!
  • Не започвайте да пиете антибиотици, ако не сте болен. Дали имате инфекция, може да каже само лекар.
  • Превантивното пиене на антибиотици в която и да е възраст е ненужно и често безрезултатно.
[Общо: 42    Средно: 3.3/5]
Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *