Инженери и митничари продавали в аптеките

PRINT
аптека лекарства с рецепта

Инженери и митничари са хващани да продават лекарства, съобщи на пресконференция директорът на агенцията по лекарствата Александър Янков. Три са пък нелегалните аптеки, установени за 6 месеца. Добрата новина е, че у нас проблемът с фалшивите лекарства не е така остър както в някои други европейски страни. Причината е, че като малък пазар България не е атрактивна за този вид дейност. През последните 2 г. има само два случая с фалшиви лекарства – едното е на български, а другото – на американски производител. Все пак Янков  предупреди да не се купуват от интернет лекарства, за които с изисква рецептта.

Агенцията отчете, че са извършени 530 проверки за периода януари – юни 2012 г. Констатираните нарушения са 356 като наложените по тях санкции са за близо 400 000 лв. Инспекторите са проверявали дейността на аптеките, търговците на едро на лекарства, и дрогериите. Янков поясни, че към момента в страната има 4010 аптеки, а производителите на лекарствени продукти са 36. Търговците на едро са 155 и разполагат със 190 склада.

67% от извършените 530 проверки от началото на годината са завършили с установени нарушения. За сравнение, за първото шестмесечие на 2011 г. са били извършени 420 проверки, а нарушения са констатирани в 45% от случаите. 50% от нарушенията през тази година са свързани с продажбата без рецепта на лекарствени продукти, които изискват лекарско предписание. По принцип най-често става дума за антибиотици и хапчета за кръвно.

30% са констатираните нередности по отношение на неправилното съхранение на лекарства. При 10% от нарушенията инспекторите са констатирали, че в аптеките се осъществява дейност в отсъствието на магистър-фармацевт.  В 18 случая неправоспособни лица са продавали лекарства без да имат необходимата професионална квалификация. Сред тях са инженери и митничари.

Продължават проверките на инспекторите от ИАЛ на нерегламентираните места за продажба на лекарства. В тези проверки участват и представители на НАП и полицията. Такива нарушенията намаляват, но все още съществуват, посочи Александър Янков. Изпълнителната агенция по лекарствата извършва контрол и върху онлайн-търговията на лекарства, но се контролират само аптеки и сайтовете им, които имат регистрация в страната.

СНИМКА ТК

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Инженери и митничари продавали в аптеките беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *