Грипът настъпва в Монтана и Стара Загора

PRINT
грип настинка кашлица

Увеличават се населените места, където е обявена грипна епидемия, съобщават от здравното министерство. Днес това направиха властите в област Монтана, в общините Ихтиман и Долна Баня – Софийска област и община Пещера – област Пазарджик, а от 27 януари се присъединява и област Стара Загора. Засега училищата няма да бъдат затваряни.

Вече беше обявена грипна епидемия в общините Пазарджик и Самоков. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.Тази година по мнение на епидемиолози преобладава вирусът „Пърт“, който е от един и същи тип А със свинския грип, но не дава толкова тежки усложнения като него.

Здравното министерство е осигурило достатъчно антивирусни препарати за навременно лечение. Така инфекцията може да се ограничи веднага, а рискът от развитие на усложнения е минимален. Най-често срещаното усложнение  епневмонията. Тези медикаменти са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари по тяхна преценка. МЗ е разпределило антивирусни препарати на болниците и „Спешна помощ“, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Всеки заразен с грип е като инкубатор на заразата през първите 2-3 дни, обяснява д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ.Тогава той най-лесно предава вируса на околните.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Грипът настъпва в Монтана и Стара Загора беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *