сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрипът настъпва в Монтана и Стара Загора

Грипът настъпва в Монтана и Стара Загора

Увеличават се населените места, където е обявена грипна епидемия, съобщават от здравното министерство. Днес това направиха властите в област Монтана, в общините Ихтиман и Долна Баня – Софийска област и община Пещера – област Пазарджик, а от 27 януари се присъединява и област Стара Загора. Засега училищата няма да бъдат затваряни.

Вече беше обявена грипна епидемия в общините Пазарджик и Самоков. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.Тази година по мнение на епидемиолози преобладава вирусът „Пърт“, който е от един и същи тип А със свинския грип, но не дава толкова тежки усложнения като него.

Здравното министерство е осигурило достатъчно антивирусни препарати за навременно лечение. Така инфекцията може да се ограничи веднага, а рискът от развитие на усложнения е минимален. Най-често срещаното усложнение  епневмонията. Тези медикаменти са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари по тяхна преценка. МЗ е разпределило антивирусни препарати на болниците и „Спешна помощ“, а личните лекари трябва да ги получат от съответната РЗИ.

МЗ съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Всеки заразен с грип е като инкубатор на заразата през първите 2-3 дни, обяснява д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ.Тогава той най-лесно предава вируса на околните.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -