Генни дефекти разкриха връзка между диабета и рака на кръвта

PRINT
рак лекарства

Генетици откриха дефекти, които показват връзка между диабет тип 2 и рак на кръвта, предаде АФП. Учените изследвали кръвни проби от около 7500 души, включително 2200 пациенти с диабет тип 2 в търсене на клетки от клонирана мозаична мутация CME. Това са дефекти, които водят поява в някои клетки на допълнителни копия на части от генетичния код, или пък напротив – липсват отделни фрагменти.

Мутациите се проявяват в процеса на стареене

Обикновено тези отклонения не се срещат толкова често, но те могат да се появят в процеса на стареене. При хората над 70 години тези мутации се срещат при около 2%. Това обаче повишава риска от рак в кръвта 10 пъти. При хората с диабет тип 2 мутациите се срещат 4 пъти по-често отколкото при здравите хора. Те също така повишава риска от бъбречна недостатъчност, заболявания на очите и сърцето. Тъй като диабетът ускорява процеса на стареене на организма, Филип Фрогъл от Кралския колеж в Лондон решил да тества генетични дефекти, свързани със стареенето. Точно те са обяснението за връзката между диабета и рака.

Възможно е в бъдеще да има тестове, които могат да предскажат кои от диабетиците ще развият рак в резултат на придобитите мутации. Тогава лечението ще започне още при първите признаци на онкологичното заболяване. Като се има предвид, че в света има 347 000 000 пациенти с диабет или средно 9% от населението, учените смятат, че тестовете трябва да се включат на национално равнище, за да бъдат обхванати всички.

Свързани теми: Уникално! Излекуваха пациент с лимфом

Доказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета

ЮНИ: Нови терапии за диабет – опростени схеми и малко странични ефекти

СИНМАК: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Генни дефекти разкриха връзка между диабета и рака на кръвта беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *