събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеВегетарианството носи рискове за бременните

Вегетарианството носи рискове за бременните

На бременните жени често им се налага да контролират менюто си, за да не трупат твърде много килограми. Лишаването от любимите храни обаче може да предизвика тревожност. Според учени от университета в Бристол и Федералния университет на Рио де Жанейро тази нервност може да се компенсира с консумация на риба и други морски продукти, съобщи Medical News Today.

Ефектът от рибата бил наблюдаван при 9530 бременни, които попълнили въпросник по хранене и в продължение на 32 седмици минавали тест за установяване нивото на тревожност.

Рибата в диетата намалява тревожността при бъдещите майки

Оказало се, че жените, които не консумирали морски продукти, имали по-високи нива на тревожност с 53% по-често от другите бъдещи майки, които редовно включвали риба в менюто си. Вегетарианството при бременните пък увеличавало с 25% вероятността от силна тревожност.

Гестационната тревожност неведнъж е свързвана с ниско тегло на новороденото и преждевременно раждане. Напрежението на майката се отразява върху развитието на нервната система на детето и неговите механизми за справяне със стреса. По тази причина специалистите препоръчват дори на бременните със симптоми на тревожност да се дават полиненаситени мастни киселини n-3 или риба.

Свързани теми: Добавки с желязо увеличават теглото на плода, но не пазят от ранно раждане

Жена с две матки шашна лекарите в „Майчин дом“

Стресът на майката се предава през плацентата на бебето

Големи количества антиоксиданти – рискови за някои бременни

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -