Доказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета

PRINT
риба полезна

Твърде много червено месо в менюто може да увеличи риска от диабет тип 2 с 50%, съобщи в. „Дейли мейл“. Повишаване на консумацията с повече от половин порция на ден води до 48% увеличение на риска през следващите четири години. Намаляването на дневния рацион също с толкова пък сваля риска с 14%. Според експертите това се свързва с мазнините, които се съдържат в червеното месо.

Повечето от тях са наситени. Диабет тип 2 се свързва до голяма степен с начина на живот – особено ако човек не се движи много и се храни нездравословно. За последното проучване са анализирани данните на около 150 000 мъже и жени в САЩ. Начинът им на хранене е установен с помощта на анкета. В тази група учените открили 7500 случая на диабет тип две, става ясно от публикация в научното издание JAMA Internal Medicine.

Сравнението между две групи – с нормална консумация и с половин допълнителна порция месо дневно, показала, че повишената консумация увеличава риска от диабет 2 с 48% и то след доста къс период – 4 г.

Ръководителят на екипа д-р Ан Пан от Националния университет на Сингапур заяви, че проучването е открило твърда причинно-следствена връзка между консумацията на червено месо и захарния диабет. Другият извод е, че ограничаването на мръвката пък играе ролята на превенция на заболяването. За да сме здрави, на масата трябва да слагаме по-често протеини с високо качество, тоест с по-малко мазнини по принцип или поне те да са ненаситени. Към този извод насочва анализът на учените на клетъчния отговор в организма при различните модели на хранене.

Като намалим тлъстото червено месо на трапезата, трябва да го редуваме с риба, пилешко и нискомаслени млечни продукти. Не видът на протеините или на месото са корена на проблема, а мазнините в продуктите, пояснява д-р Пан.

Генералните препоръки на здравното министерство във Великобритания са 70 г готвено червено месо дневно и 500 г на седмица. На Острова средната консумация се вмествала в тези препоръки.

Свързани теми: Вегетарианско меню е тайната за дълъг живот

Д-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения

Пържено и червено месо – новите виновници за диабета

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Доказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *